Truskawki
z czekoladą, kto ich nie lubi.... Tym razem tarta z truskawkami i
kremem czekoladowym.
- ciasto:
- 300
g mąki,
- 200
g zimnego masła,
- 100
g cukru pudru,
- 3
surowe żółtka,
- skórka
otarta z jednej cytryny,
- krem
czekoladowy:
- 4
żółtka,
- 4
łyżki cukru pudru,
- 500
g serka mascarpone,
- tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g),
- 250
g śmietany kremówki,
- 2
łyżki brandy
- 500 g truskawek
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki.
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia( ja tarty piekę w tortownicy).
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć
brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć
fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10
minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
żółtka (jajka przed rozbiciem trzeba sparzyć) ubić na pulchną
masę z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (na garnku z
gotującą się wodą postawić miskę – nie może dotykać wody -
z pokruszoną czekoladą. Rozpuszczając czekoladę należy uważać,
aby miska się zbytnio nie nagrzała, a czekolada nie „spaliła”).
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać partiami lekko
przestudzoną czekoladę. Do żółtek dodać śmietanę z czekoladą,
serek mascarpone i całość delikatnie i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać do smaku brandy.
Na cieście ułożyć krem, a na nim truskawki. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz