czwartek, 6 czerwca 2013

Tilapia pieczona w soli




  • 3 tilapie patroszone,
  • oliwa,
  • 2 kg soli morskiej gruboziarnistej,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1 cytryna,
  • natka kolendry,
  • 2 białka,
  • 150 ml wody,
Sos:
  • 400 ml przecieru z mango,
  • 3 łyżeczki musztardy dijon,
  • sok z ½ limonki

Tilapię umyć, dokładnie osuszyć. Do środka włożyć po gałązce kolendry i kilka cząstek cytryny. Ryby natrzeć oliwą. Sól wymieszać ze skórką pomarańczową i cytrynową oraz posiekanymi korzonkami kolendry (gdy mamy prawdziwą kolendrę będzie miała korzonki, niestety te kupowane w doniczkach korzonków nie mają :( , wówczas należy posiekać gałązkę), wodą oraz z roztrzepanymi białkami. Na dno formy do pieczenia wsypać warstwę soli, zrobić lekkie zagłębienia, położyć w nie ryby, przysypać pozostałą solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-40 minut – zależy od wielkości ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy przebić się widelcem lub metalowym szpikulcem przez warstwę soli i nakłuć rybę. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.  


Wymieszać wszystkie składniki sosu. Rybę można podawać w naczyniu, w którym się zapiekała lub wyjąc z soli
Rybę podałam z grillowanymi szparagami.





1 komentarz: