Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek i mięsa wieprzowego, proste danie jednogarnkowe.
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- mąka do oprószenie mięsa,
- sól,
- pieprz – ja używam pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1,5 kg ziemniaków,
- 5 dużych cebul,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka tymianku,
- 1 kg pieczarek,
- tłuszcz do smażenia
- 300 ml bulionu drobiowego
Ziemniaki
umyć, obrać, ugotować „al dente” w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i
pokroić na spore kawałki, włożyć do gęsiarki wysmarowanej tłuszczem. Pieczarki
umyć i ewentualnie obrać ( gdy są ładne białe nie trzeba obierać, gdy skórka przyciemniała
lepiej się jej pozbyć), pokroić na pół lub ćwiartki – w zależności od
wielkości.
Mięso
pokroić w kostkę – mniej więcej 3x4 cm, oprószyć solą, pieprzem i mąką.
Cebule pokroić w sporą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.
Na
patelni rozpuścić tłuszcz – może być smalec lub olej – wybór należy do nas.
Mięso
obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać do kartofli. Następnie
przesmażyć cebulę – nie dusimy do miękkości, tylko trochę przesmażamy. Dodać
czosnek chwilę smażyć, przełożyć do gęsiarki. Potem przesmażyć pieczarki. Dodać
do mięsa.
Dodać
tymianek, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Całość trzeba zamieszać, ewentualnie
doprawić solą i pieprzem. Piec kolejne 30 minut. Ponieważ kartofle były
podgotowane zapiekanka będzie gotowa, gdybyśmy użyli surowych ziemniaków
piekłaby się zdecydowanie dłużej.
Lubię zapiekanki, a zwłaszcza z grzybami:)
OdpowiedzUsuń