- pęczek młodej włoszczyzny,
- 2 ziemniaki,
- 2-3 łyżki kaszki kukurydzianej błyskawicznej,
- sól,
- pieprz,
- olej/oliwa do smażenia –zależy co lubimy,
- bulion,
- koperek,
Kartofle
umyć, obrać pokroić w kostkę, ugotować
(nie rozgotować) w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Włoszczyznę
oczyścić, umyć pokroić – marchewkę, pietruszkę, pora w plasterki, selera w
słupki. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć seler i pietruszkę, chwilę
podsmażyć, następnie dodać marchewkę i pora. Wszystko chwilę dusić. Przełożyć
do garnka z kartoflami. Wlać bulion i wodę (proporcje bulionu i wody zależą od
tego jaki mamy bulion). Zagotować, wyłączyć. Wsypać kaszkę cały czas mieszając.
Dodać posiekany koperek, doprawić. Podawać z natką pietruszki lub bez.
Musi być pyszna ta zupka :) Piękna
OdpowiedzUsuń