Republika Południowej Afryki jest ósmym producentem wina na świecie (100 000 hektolitrów).
56%
produkcji stanowią wina białe, 44 % czerwone.
Jako
jedyny kraj może dokładnie określić dokładną datę, kiedy rozpoczęto tam
produkcję wina.
Miało
to miejsce 2 lutego 1659. Pierwszy gubernator Przylądka, Jan van Riebeeck,
napisał w swoim dzienniku: "Dzisiaj, chwała Bogu, wino zostało wykonane po
raz pierwszy z winogron Cape...”
Region
uprawy winorośli jest ograniczony głównie do południowo-zachodniego krańca Afryki
Południowej w prowincji Western Cape. Większość południowoafrykańskich krzewów
winorośli rośnie w niemal idealnym klimacie śródziemnomorskim. Dzięki zimnemu
prądowi Bengalskiemu z Antarktydy temperatury są tam niższe niż wynikałoby to z
szerokości geograficznej. Ciągłe wiatry zachodnie zimą działają łagodząco.
W
Południowej Afryce znajdują się jedne z najstarszych gleb winiarskich na
świece.
W
ostatnich latach prawie 40% winnic zostało obsadzonych na nowo. Na miejsce
białych szczepów sadzone są czerwone.
Następuje odejście od produkcji win bardzo niskiej jakości. Winiarze
zaczynają stawiać na jakość.
Na
szyjce każdej butelki znajduje się pieczęć - gwarancja pochodzenia, rocznika i
odmiany, jak podano na etykiecie wina.
Jest
to także gwarancja, że wino spełnia
kryteria IPW. Przyznawana jest przez Wine and Spirit Board.
W
Polsce wina z RPA nie są zbyt popularne. Choć w ostatnich latach można zauważyć
na półkach naszych sklepów więcej butelek z tego kraju.
Zmienić
postanowił to klub 6 win. Zorganizował degustację win produkowanych przez firmę
Boschendal. Poprowadził ją Pan Stephan Joubert - Winemaker, przedstawiciel
firmy DGB właściciela domu Boschendal.
Boschendal
to jedna z najstarszych winnic położona w jednej z najbardziej malowniczych
dolin w Cape Winelands między Franschhoek i Stellenbosch w Cape. To
jednocześnie ogromny majątek ze starym dworem, restauracjami, miejsce
luksusowego wypoczynku.
Boschendal Pavillion Chenin Blanc/Viognier - kupaż 95% Chenin Blanc 5%
Viognier. Barwa słomkowa z zielonymi refleksami. Dominują nuty owoców
tropikalnych różowy grejpfrut z elementami słodyczy.
W
ustach aromaty brzoskwiń i gruszek. Przyjemne
wytrawne wino o mineralno -cytrusowym świeżym finiszu w cenie do 30 zł. Wino do szybkiego spożycia. Będzie idealne do
soczystego steku z tuńczyka, owoców morza, sushi.
Boschendal Favourites Chenin Blanc - 100% Chenin Blanc. Winogrona pochodzą
z 27 letnich krzewów.
Wino
w kolorze jasno żółtym. Nos owocowy dobrze zbalansowany. Dominują aromaty
egzotycznych owoców ( mango) oraz miodu. Na podniebieniu owocowe z nutą orzechów
i miodu. Dobrze schłodzone idealne na lato
oraz do letnich lekkich sałatek, małży, ryb, dań kuchni azjatyckiej oraz do pieczonego
kurczaka.
Boschendal 1685 Chardonnay – kolor
słomkowy jasno żółty. Wino ( 70 %) dojrzewało przez 9 miesięcy w beczkach z
francuskiego dębu. Reszta w stalowych tankach. Dominują intensywne świeże
aromaty cytrusowe, kremowe, maślane oraz wanilii. W smaku jest dobrze
zrównoważone, miękkie. Dzięki dojrzewaniu w beczkach jest dość dobrze złożone i
krągłe. Idealne do ryb, skorupiaków, pieczonego drobiu, sałatek z kurczakiem.
Boschendal Favourites Le Bouquet - kupaż Muscata, Sauvignon Blanc
i Chenin Blanc. Jest
to wino półwytrawne ( 14 g cukru/l). Dominują aromaty tropikalnych owoców – brzoskwinie,
ananasy oraz kwiatowe. Usta są owocowe ze sporą słodyczą, ale jest żywe i rześkie
z ładną dość długą końcówką. Dobry balans kwasowości i słodyczy. Wino, które
najlepiej sprzedaje się tak w RPA jak i w Polsce w cenie poniżej 40 zł. Wino to
będzie odpowiednie do pikantnych dań.
Boschendal Pavillion Shiraz/Cabernet
Sauvignon - Shiraz (62 %) Cabernet Sauvignon (23%) oraz Pinotage i Merlot.
Dominują
aromaty czerwonych owoców, słodkich brązowych przypraw. W smaku owocowe,
skoncentrowane wiśnie, lekko pikantne. Taniny ładnie wtopione. Przyjazne proste
wino w cenie poniżej 30 zł.
Wino
to będzie idealne do steków, jagnięciny, dziczyzny.
Boschendal Favourites Lanoy – kupaż
48% Cabernet Sauvignon i 41% Merlot, 6% Cabernet Franc i Malbec 5%. Dominują w nim
aromaty czerwonych owoców, czarnej porzeczki I wiśni. Wino dojrzewa w beczkach.
Taniny dobrze zaokrąglone. Usta łagodne. Finisz dość długi. Gotowe do picia już
teraz lub do odłożenie w piwniczce na kilka lat. Wino to będzie odpowiednie do
steków, jak również mięs z grilla.
Boschendal 1685 Shiraz – starzone w
beczkach z dębu francuskiego ( 85%) i amerykańskiego (15%). ·Jest to eleganckie,
gęste czerwone wino o pięknym głębokim i intensywnym rubinowym kolorze. W nosie
wyczuwamy aromaty świeżych malin, jeżyn, czarnych porzeczek i wiśni. W ustach
jest wytrawne lekko pikantne z dobrze zarysowanymi taninami, dominują aromaty
przypraw oraz waniliowe aromaty z dębu. Wino jest żywe intensywne. Posiada
dobrą teksturę. Jest to najlepiej sprzedające się wino wytwórni Boschendal w
cenie około 40 zł. Dobrze smakować będzie z grillowanymi stekami, kaczką oraz
mięsnymi zapiekankami.
Boschendal Reserve Shiraz. Wino w
kolorze intensywnie rubinowym. Dojrzewa 24 miesiące w dębowych beczkach. Odznacza
się złożonymi aromatami czarnych owoców, czarnej porzeczki.
Na
podniebieniu jest eleganckie, mocne, owocowe. Garbniki są dobrze wtopione. Dobry Shiraz. Będzie
pasował do pieczonych mięs, jagnięciny, dziczyzny. Wino, które może poleżeć kilka
lat w naszej piwniczce. Jest to jedno z najlepszych win w ofercie Boschendal.
Jednak jego cena około 100 zł może być poważnym ograniczeniem. Shiraz 1685 w
cenie około 40 zł. Będzie dla niego poważną konkurencją na sklepowej półce.
Kwestią
czasu jest kiedy znajdą się one w ofercie klubu.
PK
byłam i też to wino piłam :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń