czwartek, 11 lipca 2013

Boschendal w klubie 6 win





Republika Południowej Afryki jest ósmym producentem wina na świecie (100 000 hektolitrów).
56% produkcji stanowią wina białe, 44 % czerwone.
Jako jedyny kraj może dokładnie określić dokładną datę, kiedy rozpoczęto tam produkcję wina.
Miało to miejsce 2 lutego 1659. Pierwszy gubernator Przylądka, Jan van Riebeeck, napisał w swoim dzienniku: "Dzisiaj, chwała Bogu, wino zostało wykonane po raz pierwszy z winogron Cape...”
Region uprawy winorośli jest ograniczony głównie do południowo-zachodniego krańca Afryki Południowej w prowincji Western Cape. Większość południowoafrykańskich krzewów winorośli rośnie w niemal idealnym klimacie śródziemnomorskim. Dzięki zimnemu prądowi Bengalskiemu z Antarktydy temperatury są tam niższe niż wynikałoby to z szerokości geograficznej. Ciągłe wiatry zachodnie zimą działają łagodząco.
W Południowej Afryce znajdują się jedne z najstarszych gleb winiarskich na świece.
W ostatnich latach prawie 40% winnic zostało obsadzonych na nowo. Na miejsce białych szczepów sadzone są czerwone.  Następuje odejście od produkcji win bardzo niskiej jakości. Winiarze zaczynają stawiać na jakość. 


Na szyjce każdej butelki znajduje się pieczęć - gwarancja pochodzenia, rocznika i odmiany, jak podano na etykiecie wina.
Jest to także gwarancja, że ​​wino spełnia kryteria IPW. Przyznawana jest przez Wine and Spirit Board.

W Polsce wina z RPA nie są zbyt popularne. Choć w ostatnich latach można zauważyć na półkach naszych sklepów więcej butelek z tego kraju.
Zmienić postanowił to klub 6 win. Zorganizował degustację win produkowanych przez firmę Boschendal. Poprowadził ją Pan Stephan Joubert - Winemaker, przedstawiciel firmy DGB właściciela domu Boschendal.
Boschendal to jedna z najstarszych winnic położona w jednej z najbardziej malowniczych dolin w Cape Winelands między Franschhoek i Stellenbosch w Cape. To jednocześnie ogromny majątek ze starym dworem, restauracjami, miejsce luksusowego wypoczynku.


Boschendal Pavillion Chenin Blanc/Viognier - kupaż 95% Chenin Blanc 5% Viognier. Barwa słomkowa z zielonymi refleksami. Dominują nuty owoców tropikalnych różowy grejpfrut z elementami słodyczy.
W ustach aromaty brzoskwiń i gruszek.  Przyjemne wytrawne wino o mineralno -cytrusowym świeżym finiszu w cenie do 30 zł.  Wino do szybkiego spożycia. Będzie idealne do soczystego steku z tuńczyka, owoców morza, sushi.


Boschendal Favourites Chenin Blanc - 100% Chenin Blanc. Winogrona pochodzą z 27 letnich krzewów.
Wino w kolorze jasno żółtym. Nos owocowy dobrze zbalansowany. Dominują aromaty egzotycznych owoców ( mango) oraz miodu. Na podniebieniu owocowe z nutą orzechów i miodu.  Dobrze schłodzone idealne na lato oraz do letnich lekkich sałatek, małży, ryb, dań kuchni azjatyckiej oraz do pieczonego kurczaka.


Boschendal 1685 Chardonnay – kolor słomkowy jasno żółty. Wino ( 70 %) dojrzewało przez 9 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Reszta w stalowych tankach. Dominują intensywne świeże aromaty cytrusowe, kremowe, maślane oraz wanilii. W smaku jest dobrze zrównoważone, miękkie. Dzięki dojrzewaniu w beczkach jest dość dobrze złożone i krągłe. Idealne do ryb, skorupiaków, pieczonego drobiu, sałatek z kurczakiem.


Boschendal Favourites Le Bouquet - kupaż Muscata, Sauvignon Blanc i Chenin Blanc. Jest to wino półwytrawne ( 14 g cukru/l). Dominują aromaty tropikalnych owoców – brzoskwinie, ananasy oraz kwiatowe. Usta są owocowe ze sporą słodyczą, ale jest żywe i rześkie z ładną dość długą końcówką. Dobry balans kwasowości i słodyczy. Wino, które najlepiej sprzedaje się tak w RPA jak i w Polsce w cenie poniżej 40 zł. Wino to będzie odpowiednie do pikantnych dań.


Boschendal Pavillion Shiraz/Cabernet Sauvignon - Shiraz (62 %) Cabernet Sauvignon (23%) oraz Pinotage i Merlot.
Dominują aromaty czerwonych owoców, słodkich brązowych przypraw. W smaku owocowe, skoncentrowane wiśnie, lekko pikantne. Taniny ładnie wtopione. Przyjazne proste wino w cenie poniżej 30 zł.
Wino to będzie idealne do steków, jagnięciny, dziczyzny.


Boschendal Favourites Lanoy – kupaż 48% Cabernet Sauvignon i 41% Merlot, 6% Cabernet Franc i Malbec 5%. Dominują w nim aromaty czerwonych owoców, czarnej porzeczki I wiśni. Wino dojrzewa w beczkach. Taniny dobrze zaokrąglone. Usta łagodne. Finisz dość długi. Gotowe do picia już teraz lub do odłożenie w piwniczce na kilka lat. Wino to będzie odpowiednie do steków, jak również mięs z grilla.


Boschendal 1685 Shiraz – starzone w beczkach z dębu francuskiego ( 85%) i amerykańskiego (15%). ·Jest to eleganckie, gęste czerwone wino o pięknym głębokim i intensywnym rubinowym kolorze. W nosie wyczuwamy aromaty świeżych malin, jeżyn, czarnych porzeczek i wiśni. W ustach jest wytrawne lekko pikantne z dobrze zarysowanymi taninami, dominują aromaty przypraw oraz waniliowe aromaty z dębu. Wino jest żywe intensywne. Posiada dobrą teksturę. Jest to najlepiej sprzedające się wino wytwórni Boschendal w cenie około 40 zł. Dobrze smakować będzie z grillowanymi stekami, kaczką oraz mięsnymi zapiekankami.


Boschendal Reserve Shiraz. Wino w kolorze intensywnie rubinowym. Dojrzewa 24 miesiące w dębowych beczkach. Odznacza się złożonymi aromatami czarnych owoców, czarnej porzeczki.
Na podniebieniu jest eleganckie, mocne, owocowe.  Garbniki są dobrze wtopione. Dobry Shiraz. Będzie pasował do pieczonych mięs, jagnięciny, dziczyzny. Wino, które może poleżeć kilka lat w naszej piwniczce. Jest to jedno z najlepszych win w ofercie Boschendal. Jednak jego cena około 100 zł może być poważnym ograniczeniem. Shiraz 1685 w cenie około 40 zł. Będzie dla niego poważną konkurencją na sklepowej półce.

Kwestią czasu jest kiedy znajdą się one w ofercie klubu.


PK
 

2 komentarze: