Kto nie zna sałatki caprese… Teraz gdy pojawiły się pomidory, jeszcze nie te polne, ale już smakiem przypominające prawdziwe. U mnie w domu sałatka często gości na stole w klasycznej wersji, jak również na ciepło, a gdy skwar dokucza proponuję ją na zimno, mrożoną.
Mozzarellę włożyć do zamrażarki.
Pomidory umyć, osuszyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę razem z bazylią.
Zagotować razem, przecedzić przez gęste sitko a następnie kilka razy przecedzić przez gęstą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać przezroczysty, biały płyn.
Doprawić solą i cukrem.
Przelać do naczynka do zamrażania i wstawić do zamrażarki na 30-40 minut, tak aby lekko się „ściął”. Następnie lekko przymrożony płyn włożyć do maszynki do lodów.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W kieliszkach ułożyć sorbet pomidorowy, posypać tartą mozzarellą, udekorować listkami bazylii, polać kremem balsamicznym.
1,5 kg pomidorów,
10 liści bazylii,
sól,
szczypta cukru,
100 g mozzarelli,
biały krem balsamiczny,
listki bazylii do dekoracji
Pyszna:)
OdpowiedzUsuń