Ciasto czekoladowe z wiśniami....może nie wygląda, ale za to jak smakuje...
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Namoczyć w winie.
- 120 g migdałów,
- 200 g biszkoptów,
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- 40 ml wiśniówki – nalewki z wiśni,
- 130 g masła,
- 200 g drobnego cukru,
- 2 łyżki kakao,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- 1,5 kg wiśni
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Namoczyć w winie.
Masło
utrzeć na śmietanę, dodać cukier i żółtka i ucierać aż powstanie puszysta masa.
Następnie dodać kakao i cynamon, wymieszać.
Białka
ubić na sztywną piane dodając szczyptę soli.
Na
biszkopty wyłożyć masę maślano-jajeczną, migdały, wiśnie i dokładnie wymieszać,
następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem
do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń