poniedziałek, 1 lipca 2013

Cukinia z komosą



  • cukinie - 8 młodych, takich do 20 cm długości, chudych, równych,
  • 150 ml komosy ryżowej czerwonej (quinoa czerwona),
  • garść świeżej kolendry,
  • 2 młode cukrowe cebulki,
  • pikantna mieszanka przypraw,
  • sól,
  • 60 gram cheddara,
  • oliwa
Komosę opłukać, zalać 300 ml wody, osolić, dodać łyżkę oliwy.
Wstawić na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 15 -20 minut aż komosa wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić na kolejne 10 minut.


Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół, delikatnie wydrążyć. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebule pokroić w kostkę, poddusić na oliwie, dodać komosę, wymieszać. Dodać starty ser, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszać. Doprawić pikantną mieszanką przypraw i solą.
Wydrążone połówki cukinii wypełniać farszem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4 komentarze: