- cukinie - 8 młodych, takich do 20 cm długości, chudych, równych,
- 150 ml komosy ryżowej czerwonej (quinoa czerwona),
- garść świeżej kolendry,
- 2 młode cukrowe cebulki,
- pikantna mieszanka przypraw,
- sól,
- 60 gram cheddara,
- oliwa
Komosę
opłukać, zalać 300 ml wody, osolić, dodać łyżkę oliwy.
Wstawić
na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 15 -20 minut
aż komosa wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić na kolejne 10 minut.
Cukinie
umyć, osuszyć, przekroić na pół, delikatnie wydrążyć. Wydrążony miąższ pokroić w
drobną kostkę. Cebule pokroić w kostkę, poddusić na oliwie, dodać komosę, wymieszać.
Dodać starty ser, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszać. Doprawić pikantną
mieszanką przypraw i solą.
Wydrążone
połówki cukinii wypełniać farszem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pyszne były:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń