piątek, 12 lipca 2013

Cukinie nadziewane suszonymi pomidorami i fetą




  • małe cukinie okrągłe 6 sztuk,
  • 1 mała cebula cukrowa,
  • 100 gram pomidorów suszonych w zalewie,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 80 gram sera feta,
  • oliwa,
  • ostra mieszanka przypraw,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz młotkowany z kolendrą.

Cukinie umyć, osuszyć, sprawdzić czy stoją, jeżeli przewracają się, minimalnie ściąć spody. Ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Wierzchy odłożyć a środki posiekać. Cebulę posiekać w niezbyt drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Pomidory pokroić, ser posiekać. Na rozgrzaną patelnie wlać oliwę (oczywiście może być olej) wrzucić cebulę, dodać szczyptę cukru i soli i poddusić. Nie musi być szklista. Dodać posiekaną cukinię, dusić około 3 minut. Dodać pomidory suszone, dusić 2 minuty. Dodać fetę, zamieszać, przyprawić ostrą mieszanką przypraw ( jeżeli nie mamy takiej to użyć mielonego chilli), pieprzem z kolendrą i solą. Farszem wypełnić cukinie, przykryć wierzchami i ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Oczywiście można użyć podłużne cukinie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz