- goleń wołowa pocięta w plastry – 700 gram (trzy plastry),
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- ostra mieszanka przypraw,
- kawałek selera – około 170 gram,
- 2 marchewki – około 200 gram,
- pietruszka – około 80 gram,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 listki laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu czarnego,
- ½ łyżeczki kuminu,
- 300 ml bulionu,
- 500 ml piwa ciemnego porter,
- tłuszcz do smażenia – smalec, olej.
Goleń
oprószyć pieprzem z kolendrą i ostrą mieszanką przypraw, odstawić na ½ godziny.
Selera,
marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.
Cebule
pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.
Mięso
podsmażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, na tłuszczu ze smażenia mięsa
obsmażyć po kolei każde oddzielnie warzywa (selera, marchewkę, pietruszkę).
Warzywa przełożyć do gęsiarki, dodać pokrojoną cebulę, pokrojony czosnek,
ułożyć mięso, dodać przyprawy, zalać bulionem i piwem.
Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do
160 stopni i przykryć gęsiarkę. Piec około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Wino: Castelli di Severino, IGT
Puglia Rosso
Proste
wino ze szczepu Montepulciano produkowane w gorącej Puglii na południu Włoch.
Czasami nie mamy ochoty na super ambitne połączenia. Chcemy otworzyć niedrogie
wino i czerpać z niego codzienną radość. Takie jest właśnie bardzo uniwersalne
Montepulciano. Ciepły zapach śliwki i dojrzałych czarnych czereśni, smak
krągły, aroniowy, trochę wysłodzony. Dobrze jest mieć taką butelkę przy sobie.
Niewydumane, uniwersalne i nie ma się czego wstydzić podając je do wyszukanych
dań.
Wino
kupione w sklepie La Fromagerie, Warszawa ul. Burakowska 5/7 (tylko
stacjonarnie)
Zakup
własny autora
Cena:
33 złote
Łukasz
Czajkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz