niedziela, 14 lipca 2013

Goleń wołowa duszona z warzywami



  • goleń wołowa pocięta w plastry – 700 gram (trzy plastry),
  • pieprz młotkowany  z kolendrą,
  • ostra mieszanka przypraw,
  • kawałek selera – około 170 gram,
  • 2 marchewki – około 200 gram,
  • pietruszka – około 80 gram,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • 300 ml bulionu,
  • 500 ml piwa ciemnego porter,
  • tłuszcz do smażenia – smalec, olej.
Goleń oprószyć pieprzem z kolendrą i ostrą mieszanką przypraw, odstawić na ½ godziny.
Selera, marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.
Cebule pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.
Mięso podsmażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, na tłuszczu ze smażenia mięsa obsmażyć po kolei każde oddzielnie warzywa (selera, marchewkę, pietruszkę). Warzywa przełożyć do gęsiarki, dodać pokrojoną cebulę, pokrojony czosnek, ułożyć mięso, dodać przyprawy, zalać bulionem i piwem.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i przykryć gęsiarkę. Piec około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.



Wino: Castelli di Severino, IGT Puglia Rosso 
Proste wino ze szczepu Montepulciano produkowane w gorącej Puglii na południu Włoch. Czasami nie mamy ochoty na super ambitne połączenia. Chcemy otworzyć niedrogie wino i czerpać z niego codzienną radość. Takie jest właśnie bardzo uniwersalne Montepulciano. Ciepły zapach śliwki i dojrzałych czarnych czereśni, smak krągły, aroniowy, trochę wysłodzony. Dobrze jest mieć taką butelkę przy sobie. Niewydumane, uniwersalne i nie ma się czego wstydzić podając je do wyszukanych dań. 
Wino kupione w sklepie La Fromagerie, Warszawa ul. Burakowska 5/7 (tylko stacjonarnie)
Zakup własny autora
Cena: 33 złote
Łukasz Czajkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz