Jest w Warszawie taki sklep, do którego wszyscy miłośnicy sera powinni wcześniej czy później trafić. Oczywiście lepiej wcześniej niż później. W ciepłe, leniwe sobotnie przedpołudnie sklep LA FROMAGERIE zaprosił swoich obecnych jak i przyszłych klientów na degustację kilku serów oraz kilku win.
Najpierw
o serach, które degustowaliśmy
Fourme d'Ambert – jest to
produkowany we francuskim Masywie Centralnym ser z mleka krowiego. Jest on dość
zwarty, kruchy i mało wilgotny jak na ser z niebieską pleśnią, w ustach jednak
kremowy i delikatny, niezbyt ostry.
Montgomery's
Cheddar
– jeden z najsłynniejszych angielskich serów. Produkowany przez rodzinę
Montgomery od trzech pokoleń z surowego mleka pochodzącego od krów, które sami hodują.
Wyrabiany wyłącznie ręcznie dojrzewa 12 miesięcy w 25 kilowych kręgach
owiniętych szczelnie w muślinowy materiał. Jest zwarty, elastyczny, ma
intrygujący "piwniczny" zapach i smak, w którym pojawiają się też
nuty orzechów, migdałów, masła.
Le Bemontoise- szwajcarski ser
produkowany z surowego krowiego mleka. Dojrzewał kilka miesięcy w wilgotnej
piwnicy. W smaku lekko owocowy, korzenny, orzechowy
Brie de Meaux- jest to francuski
miękki ser produkowany wyłącznie z surowego krowiego mleka, dzięki czemu jego
smak od samego początku jest pełny i kremowy. Brak pasteryzacji mleka przekłada
się również na dojrzewanie sera - młody Brie de Meaux jest delikatny, świeży, z
upływem czasu jego smak i zapach staje się bardziej zdecydowany, słony i
intensywny.
Morbier – jest to francuski
półtwardy ser produkowany z pasteryzowanego krowiego mleka w regionie
Franche-Comté. Jego charakterystyczną cechą jest ciemny (czarny) pasek biegnący
przez środek okrągłego bloku w kolorze kości słoniowej. Jest to pozostałość po
warstwie sadzy, popiołu, którą kiedyś zabezpieczano dojrzewający w beczce
skrzep przed owadami (nie był on produkowany z jednego udoju). W smaku jest
łagodny, kremowy, słodkawy z lekko gorzkim posmakiem.
Munster- jest to
dojrzewający ser produkowany z krowiego mleka. Należy on do grupy serów z mytą
skórką. Miąższ jest sprężysty, koloru kości słoniowej. Skórka munstera ma kolor
pomarańczowy, z wiekiem ciemnieje nawet do ceglastego. W smaku jest lekko pikantny,
ostry, lekko kwaskowy.
Teraz
o winach.
Johann Donabaum
Gruner Veltliner 2010, Austria Wachau - to żywiołowe, orzeźwiające z nutami
owocowymi będące podstawowym produktem Weingut Johann Donabaum. Charakteryzują
je wyraźne aromaty, tak typowe dla szczepu Grüner Veltliner, wśród których
dominują jabłka oraz czarny pieprz, orzeźwiająca kwasowość oraz elegancja. Wino
to sprawdzi się znakomicie podane schłodzone w upalny letni dzień oraz jako
aperitif tuż przed posiłkiem.
Laurent Miquel
Chardonnay Viognier 2012, Francja Languedoc –jest to kupaż Chardonnay ( 65 %) i
Viognier (35%). Dobre połączenie wyjątkowych smaków szczepów Viognier oraz
wcześnie zebranego, niestarzonego w beczce Chardonnay. Wino charakteryzują
atrakcyjne aromaty cytrusów, brzoskwiń oraz migdałów.
Louis Michel & Fils
Chablis 2011, Francja; Chablis. - Domaine Louis Michel nadzwyczajny
nacisk kładzie na pracę w winnicy. Tutejsze butelki powstają z najlepszej
jakości, w pełni dojrzałych gron, winifikowanych wyłącznie w stalowych
kadziach. Parcele przeznaczone do produkcji tego wina położone są głównie w
Dolinie Valvan i porośnięte krzewami o średnim wieku ok. 25 lat. W swym wyrazie
wino odzwierciedla złożoność i różnorodność gleb oraz mikroklimatu. W nosie dominują nuty owocowe ( melon,
morele). Wino odznacza się dobrą strukturą ( duża dobrze wtopiona kwasowość).
Max Richter
Riesling 2012, Niemcy, Mosel- ten Riesling dojrzewa na zwróconym w
kierunku południowo-zachodnim stromym zboczu, gdzie korzysta z maksymalnego
nasłonecznienia a jego owoce osiągają wyjątkową dojrzałość. Szara łupkowa gleba
nadaje winom orzeźwiający smak jabłek i brzoskwiń oraz skoncentrowaną mineralną
strukturę. Mülheimer Sonnenlay zyskał sławę, jako "Zeppelinwein".
Podawano go, bowiem w luksusowej restauracji relaksującym się pasażerom
sterowca Graf Zeppelin podczas lotu nad Atlantykiem. W nosie jest pikantny i
ostry. W smaku owocowy o dobrej strukturze mineralnej.
Domaine Paul Blanc
Gewurztraminer 2011, Francja, Alzacja - Wino w kolorze jasnożółtym z przebłyskami
bursztynu. Nos świeży subtelny z nutami kwiatowymi, różanymi. W ustach kremowa
słodycz miód, owoce cytrusowe, melon. Czyste i świeże naładowane aromatami.
Wino dla amatorów subtelnej słodyczy.
Laurent Miquel Rose
Cinsault Syrah 2012, Francja, Languedoc - Kupaż Cinsault (80%) I Syrah ( 20%) Lekki
różowy kolor. Nos przyjemny aromat czerwonych owoców truskawki, jagody. W ustach
dobra struktura, przyjemne połączenie finezji i świeżości. Świeże i
eleganckie. Orzeźwiające. Doskonałe w
trakcie i po upalnym dniu
Domaine de la
Vierge Romaine Bourgogne Pinot Noir 2009, Francja, Burgundia - Domaine Machard
de Gramont jest 20-hektarową, rodzinną winnicą prowadzoną przez Arnauda Machard
de Garmont i jego dwóch synów - Albana i Alexis. Winiarnia usytuowana jest w
Prissey, sąsiadującym ze słynnym Nuits-Saint-Georges.
Wino
ma piękny lśniący rubinowy kolor. Atakuje nas aromatami owocowymi ( maliny, wiśnie),
przypraw ( cynamon, gałka muszkatołowa) oraz kwiatowymi.
Wino
dojrzewało przez 5 miesięcy w dębowych beczkach. Na podniebieniu jest miękkie i aksamitne z
dobrze wtopionymi taninami. Kwasowość jest żywa, pełna soczystego owocu.
Bardzo
dobry podstawowy Burgund
Laurent Miquel
Cabernet Syrah 2012, Francja, Languedoc- Kupaż Cabernet Sauvignon ( 60 %), Syrah (
40 %). Nos to aromaty śliwkowe, jagodowe oraz ziołowe pieprzne. Usta dobrze
zbudowane z dobrą kwasowością oraz intensywną owocowością. Garbniki łagodnie
zaznaczone. Laurent Miquel, enolog z wykształcenia, jest dziś największym
prywatnym producentem win apelacji Saint Chinian i prawdziwym specjalistą
szczepów Syrah i Viognier.
Wina
i sery degustowaliśmy niespiesznie metodą każdy z każdym. Jak łatwo się domyśleć,
co osoba to inne typy idealnych połączeń.
Dla
jednych Gewurztraminer z serem z niebieską pleśnią jest połączeniem doskonałym
dla innych tylko Riesling lub Chablis.
Generalnie
wszystkie wina dobrze sprawdziły się w połączeniu z różnymi serami.
Wszystkie
wina można nabyć w sklepie La Fromagerie obok serów, Prosciutto di Parma,
hiszpańskiego Chorizo, szynki Jamon Iberico i Serrano, sabaudzkich kiełbasek
Saucisson, Foie Gras, pesto, tapenady oraz konfitur.
Wiele
z tych specjałów można również smakować na miejscu przy kilku stolikach ( latem
również w na skąpanym w zielni podwórku starej fabryki koronek).
PK
Musiało być pysznie:)
OdpowiedzUsuń