wtorek, 9 lipca 2013

La Fromagerie - sery i wino





Jest w Warszawie taki sklep, do którego wszyscy miłośnicy sera powinni wcześniej czy później trafić. Oczywiście lepiej wcześniej niż później. W ciepłe, leniwe sobotnie przedpołudnie sklep LA FROMAGERIE zaprosił swoich obecnych jak i przyszłych klientów na degustację kilku serów oraz kilku win.
Najpierw o serach, które degustowaliśmy


Fourme d'Ambert – jest to produkowany we francuskim Masywie Centralnym ser z mleka krowiego. Jest on dość zwarty, kruchy i mało wilgotny jak na ser z niebieską pleśnią, w ustach jednak kremowy i delikatny, niezbyt ostry.

Montgomery's Cheddar – jeden z najsłynniejszych angielskich serów. Produkowany przez rodzinę Montgomery od trzech pokoleń z surowego mleka pochodzącego od krów, które sami hodują. Wyrabiany wyłącznie ręcznie dojrzewa 12 miesięcy w 25 kilowych kręgach owiniętych szczelnie w muślinowy materiał. Jest zwarty, elastyczny, ma intrygujący "piwniczny" zapach i smak, w którym pojawiają się też nuty orzechów, migdałów, masła. 

Le Bemontoise- szwajcarski ser produkowany z surowego krowiego mleka. Dojrzewał kilka miesięcy w wilgotnej piwnicy. W smaku lekko owocowy, korzenny, orzechowy

Brie de Meaux- jest to francuski miękki ser produkowany wyłącznie z surowego krowiego mleka, dzięki czemu jego smak od samego początku jest pełny i kremowy. Brak pasteryzacji mleka przekłada się również na dojrzewanie sera - młody Brie de Meaux jest delikatny, świeży, z upływem czasu jego smak i zapach staje się bardziej zdecydowany, słony i intensywny.

Morbier – jest to francuski półtwardy ser produkowany z pasteryzowanego krowiego mleka w regionie Franche-Comté. Jego charakterystyczną cechą jest ciemny (czarny) pasek biegnący przez środek okrągłego bloku w kolorze kości słoniowej. Jest to pozostałość po warstwie sadzy, popiołu, którą kiedyś zabezpieczano dojrzewający w beczce skrzep przed owadami (nie był on produkowany z jednego udoju). W smaku jest łagodny, kremowy, słodkawy z lekko gorzkim posmakiem.

Munster- jest to dojrzewający ser produkowany z krowiego mleka. Należy on do grupy serów z mytą skórką. Miąższ jest sprężysty, koloru kości słoniowej. Skórka munstera ma kolor pomarańczowy, z wiekiem ciemnieje nawet do ceglastego. W smaku jest lekko pikantny, ostry, lekko kwaskowy.

Teraz o winach.

Johann Donabaum Gruner Veltliner 2010, Austria Wachau - to żywiołowe, orzeźwiające z nutami owocowymi będące podstawowym produktem Weingut Johann Donabaum. Charakteryzują je wyraźne aromaty, tak typowe dla szczepu Grüner Veltliner, wśród których dominują jabłka oraz czarny pieprz, orzeźwiająca kwasowość oraz elegancja. Wino to sprawdzi się znakomicie podane schłodzone w upalny letni dzień oraz jako aperitif tuż przed posiłkiem.

Laurent Miquel Chardonnay Viognier 2012, Francja Languedoc –jest to kupaż Chardonnay ( 65 %) i Viognier (35%). Dobre połączenie wyjątkowych smaków szczepów Viognier oraz wcześnie zebranego, niestarzonego w beczce Chardonnay. Wino charakteryzują atrakcyjne aromaty cytrusów, brzoskwiń oraz migdałów.

Louis Michel & Fils Chablis 2011, Francja; Chablis. - Domaine Louis Michel nadzwyczajny nacisk kładzie na pracę w winnicy. Tutejsze butelki powstają z najlepszej jakości, w pełni dojrzałych gron, winifikowanych wyłącznie w stalowych kadziach. Parcele przeznaczone do produkcji tego wina położone są głównie w Dolinie Valvan i porośnięte krzewami o średnim wieku ok. 25 lat. W swym wyrazie wino odzwierciedla złożoność i różnorodność gleb oraz mikroklimatu.  W nosie dominują nuty owocowe ( melon, morele). Wino odznacza się dobrą strukturą ( duża dobrze wtopiona kwasowość).

Max Richter Riesling 2012, Niemcy, Mosel- ten Riesling dojrzewa na zwróconym w kierunku południowo-zachodnim stromym zboczu, gdzie korzysta z maksymalnego nasłonecznienia a jego owoce osiągają wyjątkową dojrzałość. Szara łupkowa gleba nadaje winom orzeźwiający smak jabłek i brzoskwiń oraz skoncentrowaną mineralną strukturę. Mülheimer Sonnenlay zyskał sławę, jako "Zeppelinwein". Podawano go, bowiem w luksusowej restauracji relaksującym się pasażerom sterowca Graf Zeppelin podczas lotu nad Atlantykiem. W nosie jest pikantny i ostry. W smaku owocowy o dobrej strukturze mineralnej.

Domaine Paul Blanc Gewurztraminer 2011, Francja, Alzacja - Wino w kolorze jasnożółtym z przebłyskami bursztynu. Nos świeży subtelny z nutami kwiatowymi, różanymi. W ustach kremowa słodycz miód, owoce cytrusowe, melon. Czyste i świeże naładowane aromatami. Wino dla amatorów subtelnej słodyczy.

Laurent Miquel Rose Cinsault Syrah 2012, Francja, Languedoc - Kupaż Cinsault (80%) I Syrah ( 20%) Lekki różowy kolor. Nos przyjemny aromat czerwonych owoców truskawki, jagody. W ustach dobra struktura, przyjemne połączenie finezji i świeżości. Świeże i eleganckie.  Orzeźwiające. Doskonałe w trakcie i po upalnym dniu

Domaine de la Vierge Romaine Bourgogne Pinot Noir 2009, Francja, Burgundia - Domaine Machard de Gramont jest 20-hektarową, rodzinną winnicą prowadzoną przez Arnauda Machard de Garmont i jego dwóch synów - Albana i Alexis. Winiarnia usytuowana jest w Prissey, sąsiadującym ze słynnym Nuits-Saint-Georges.
Wino ma piękny lśniący rubinowy kolor. Atakuje nas aromatami owocowymi ( maliny, wiśnie), przypraw ( cynamon, gałka muszkatołowa) oraz kwiatowymi.
Wino dojrzewało przez 5 miesięcy w dębowych beczkach.  Na podniebieniu jest miękkie i aksamitne z dobrze wtopionymi taninami. Kwasowość jest żywa, pełna soczystego owocu.
Bardzo dobry podstawowy Burgund

Laurent Miquel Cabernet Syrah 2012, Francja, Languedoc- Kupaż Cabernet Sauvignon ( 60 %), Syrah ( 40 %). Nos to aromaty śliwkowe, jagodowe oraz ziołowe pieprzne. Usta dobrze zbudowane z dobrą kwasowością oraz intensywną owocowością. Garbniki łagodnie zaznaczone. Laurent Miquel, enolog z wykształcenia, jest dziś największym prywatnym producentem win apelacji Saint Chinian i prawdziwym specjalistą szczepów Syrah i Viognier.


Wina i sery degustowaliśmy niespiesznie metodą każdy z każdym. Jak łatwo się domyśleć, co osoba to inne typy idealnych połączeń.
Dla jednych Gewurztraminer z serem z niebieską pleśnią jest połączeniem doskonałym dla innych tylko Riesling lub Chablis.
Generalnie wszystkie wina dobrze sprawdziły się w połączeniu z różnymi serami.


Wszystkie wina można nabyć w sklepie La Fromagerie obok serów, Prosciutto di Parma, hiszpańskiego Chorizo, szynki Jamon Iberico i Serrano, sabaudzkich kiełbasek Saucisson, Foie Gras, pesto, tapenady oraz konfitur.
Wiele z tych specjałów można również smakować na miejscu przy kilku stolikach ( latem również w na skąpanym w zielni podwórku starej fabryki koronek).
PK

1 komentarz: