czwartek, 4 lipca 2013

Lody zapiekane w cieście




  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 7 łyżek mąki,
  • 1 łyżka zmielonych kwiatów lawendy,
  • szczypta soli,
  • 700 ml lodów
Jajka rozbić, rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Następnie po kolei dodawać żółtka i cukier puder. Do ubitej masy dodać mąkę i kwiaty lawendy i delikatnie, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Odstawić do ostudzenia. Foremkę – keksówkę o wymiarach 25x11cm wyłożyć ciastem. Do środka włożyć lody, przykryć ciastem. Odstawić do zamrażarki na około godzinę. 
  • 3 białka,
  • 4 łyżki cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubijać aż masa będzie lśniąca.
Wyjąć ciasto z zamrażarki, wyjąć je z foremki układając do góry dnem na blasze. Całe obłożyć bezą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 7 minut.
Lody się nie rozmrożą. Jeżeli dłużej będą w zamrażarce należy wyjąć je 20 -30 minut przed pieczeniem.
Ja zrobiłam deser z lodami truskawkowymi.







4 komentarze:

  1. Ale to chyba trzeba natychmiast zjadać? I wszystko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spieszyć się nie trzeba, ale zostawić na potem nie można :)

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie :)
    U mnie niestety takie desery się nie sprawdzają - jest nas za mało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tylko kwestia wielkości foremki, można zrobić mniejszą porcję :)

      Usuń