Leniwe dla odmiany z owocami. W przepisie użyłam czarną porzeczkę, ale mogą być maliny, jagody...
- 800
g twarogu białego półtłustego,
- 650
g mąki pszennej,
- 120
g cukru pudru,
- 8
jajek,
- 300
g przetartej czarnej porzeczki – mogą być jagody, maliny,
- sól,
- mąka
do formowania klusek,
- 2-3
łyżki oleju
Żółtka, twaróg i przecier owocowy utrzeć.
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli.
Do sera dodać mąkę, cukier puder i wymieszać, następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Na stolnicę wysypaną mąką wykładać porcjami ciasto i formować wałki grubości około 1 -1,5 cm, lekko spłaszczać nożem i kroić w poprzek na kluski szerokości około 0,5 cm. Ciasto jest dosyć luźne, nie należy dodawać więcej mąki gdyż kluski będą twarde.
Partiami wrzucać kluski do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju.
Gotować pod przykryciem do wypłynięcia, odkryć garnek i gotować jeszcze minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze słodką śmietaną lub polane masłem i posypane cukrem.
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakich owocowych leniwych jeszcze nie jadłam.