- 400 ml pęczaku,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 pomidory,
- 2-3 ogórki gruntowe,
- cukinia – około 20 cm,
- 250 gram groszku w strączkach,
- 40 gram sera pecorino lub parmezanu,
- oliwa,
- sól,
- pieprz z kolendrą – może być sam pieprz,
- świeża kolendra.
Pęczak
umyć, włożyć do garnka zalać 650 ml zimnej wody, osolić, dodać łyżkę oliwy i
gotować pod przykryciem aż wchłonie wodę, a następnie zmniejszyć gaz do
minimum i gotować jeszcze około 15 minut.
Cebulę
i czosnek posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i
pokroić w drobną kostkę. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki szerokości około
0,5 cm. Groszek obrać z łyka i pokroić pod skosem w paski szerokości około 1
cm. Ogórka, cukinię i groszek chwilę podsmażyć na oliwie (każde warzywo
oddzielnie).
Na
rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć cebulę, dodać szczyptę soli i cukru,
dusić około 4 minut. Dodać czosnek, dusić 2 minuty, włożyć pęczak. Dokładnie
wymieszać, dodać pomidory. Dusić około 5 minut, dodać ogórka, zamieszać, dodać
cukinię, dusić około 5 minut. Dodać starty ser, dokładnie wymieszać, doprawić i
dodać groszek. Wymieszać, posypać kolendrą i podawać.
Powinno smakować:) Lubię kasze:)
OdpowiedzUsuń