Ciasto:
200 gram mąki pszennej,
100 gram mąki z żołędzi,
1 żółtko,
3 łyżki oleju,
sól,
200 - 250 ml gorącej wody,
Obie mąki wymieszać, dodać żółtko, sól i wymieszać. Następnie wlać 200 ml gorącej wody, dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Odstawić na 20 minut aby odpoczęło.
Farsz:
200 gram mąki pszennej,
100 gram mąki z żołędzi,
1 żółtko,
3 łyżki oleju,
sól,
200 - 250 ml gorącej wody,
Obie mąki wymieszać, dodać żółtko, sól i wymieszać. Następnie wlać 200 ml gorącej wody, dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Odstawić na 20 minut aby odpoczęło.
Farsz:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml kaszy gryczanej nie palonej,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól,
- cukier,
- gałązka tymianku,
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- pieprz młotkowany z kolendrą
- 100 gram ugotowanej al dente zielonej fasolki szparagowej,
- 100 gram ugotowanego al dente i obranego bobu,
- sól do gotowania pierogów,
- olej rzepakowy do gotowania i smażenia
Cebulę
i czosnek posiekać. Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wlać olej, wrzucić
cebulę, dodać szczyptę soli i cukru, poddusić, dodać czosnek, zamieszać i dusić
jeszcze chwilę. Dodać opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma być bez wody,
tymianek i smażyć około 2 minut. Następnie wlać 260 ml gorącej wody, przykryć i
gotować pod przykryciem na sporym ogniu aż kasza wchłonie wodę, następnie zmniejszyć
płomień i gotować około 10 minut.
Do
ugotowanej kaszy dodać bób, fasolkę pokrojoną w kawałki o długości około 1,5 cm
oraz posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać, doprawić pieprzem i
solą.
Ciasto
niezbyt cienko wałkować. Wycinać kwadraty o boku 8 -9 cm. Na środek kwadratu
nakładać farsz, zlepiać boki w trójkąty i widelcem dociskać zlepienie.
Gotować
w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Ugotowane pierogi wyjmować
łyżką cedzakową i na chwilę odkładać aby „ochłonęły”. Podsmażyć na oleju z obu
stron.
a skąd mąkę z żołędzi wzięłaś? Nigdy nie spotkałam! A bób cały dajesz? Czy rozdrabniasz?
OdpowiedzUsuńbób cały. A kupiłam na targach Regionalia, ale można kupić w sklepie internetowym - trzeba kliknąć na mąkę z żołędzi w spisie produktów i tam jest link :)
Usuńpyszne bardzo lubię pierogi:)
OdpowiedzUsuńrewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń