Sorbet można przygotować w domu bez użycia maszynki do lodów. Na pewno będzie smaczniejszy i zdrowszy niż kupny.
- 3 melony,
- sok z 2 i ½ limonki
- 2 łyżki syropu cukrowego,
- 4-5 łyżek cukru muscavado,
- 2 łyżki miodu pomarańczowego,
- garść świeżych listków melisy
Wszystkie
składniki razem zmiksować, doprawić do smaku – czy więcej soku z cytryny czy
miodu lub cukru – doprawiamy dla siebie.
Jeżeli
robimy w maszynce do lodów to wstawić do lodówki na 3-4 godziny aby dobrze się
schłodziło, a następnie zrobić sorbet w maszynie. Jeżeli nie mamy maszynki,
przelać masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki, co jakiś czas (około
godzinę) wyjmować i mieszać widelcem.
Uwielbiam takie smaki na lato! A czy można zastosować po prostu tardycyjny cukier np. trzcinowy? Tylko pewnie zmielony zeby sie rozpuścił...czy trzeba wtedy wzmocnić czymś smak? Obawiam się, ze nie zdobede cukru do weekend a przepis mi się bardzo podoba na weekend
OdpowiedzUsuńja bym dodała trochę miodu, zresztą trzeba próbować i kombinować aby nam smakowało. :)
UsuńOczywiście może być sam cukier trzcinowy.
pozdrawiam