niedziela, 21 lipca 2013

Sorbet melonowy


Sorbet można przygotować w domu bez użycia maszynki do lodów. Na pewno będzie smaczniejszy i zdrowszy niż kupny.


  • 3 melony,
  • sok z 2 i ½ limonki
  • 2 łyżki syropu cukrowego,
  • 4-5 łyżek cukru muscavado,
  • 2 łyżki miodu pomarańczowego,
  • garść świeżych listków melisy


Wszystkie składniki razem zmiksować, doprawić do smaku – czy więcej soku z cytryny czy miodu lub cukru – doprawiamy dla siebie.
Jeżeli robimy w maszynce do lodów to wstawić do lodówki na 3-4 godziny aby dobrze się schłodziło, a następnie zrobić sorbet w maszynie. Jeżeli nie mamy maszynki, przelać masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki, co jakiś czas (około godzinę) wyjmować i mieszać widelcem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie smaki na lato! A czy można zastosować po prostu tardycyjny cukier np. trzcinowy? Tylko pewnie zmielony zeby sie rozpuścił...czy trzeba wtedy wzmocnić czymś smak? Obawiam się, ze nie zdobede cukru do weekend a przepis mi się bardzo podoba na weekend

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym dodała trochę miodu, zresztą trzeba próbować i kombinować aby nam smakowało. :)
      Oczywiście może być sam cukier trzcinowy.
      pozdrawiam

      Usuń