- Tagliatelle 3 porcje (około 300 gram), (ja użyłam zielone)
- 400 gram lekko podsuszanych pomidorów w oleju słonecznikowym,
- 300 gram groszku zielonego w strączkach,
- 100 gram boczku wędzonego w plastrach,
- ząbek czosnku,
- chilli,
- oliwa,
- sól,
- 50 gram parmezanu,
Groszek
obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek. Tagliatelle ugotować
al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w paski boczek.
Podsmażony
boczek przełożyć do miseczki, na
patelnię wlać (4 – 5 łyżek) oliwy dodać posiekany czosnek, wrzucić groszek,
obsmażyć szybko z obu stron, dodać pomidory, podsmażać około 2-3 minut.
Dokładnie
zamieszać, następnie dodać makaron, oraz posiekane chilli, dokładnie wymieszać,
doprawić solą. Ułożyć na talerzach, posypać parmezanem i udekorować boczkiem.
Mogę zjeść na obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglada,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
Usuń