środa, 3 lipca 2013

Tagliatelle z pomidorami suszonymi i zielonym groszkiem




  • Tagliatelle 3 porcje (około 300 gram), (ja użyłam zielone)
  • 400 gram lekko podsuszanych pomidorów w oleju słonecznikowym,
  • 300 gram groszku zielonego w strączkach,
  • 100 gram boczku wędzonego w plastrach,
  • ząbek czosnku,
  • chilli,
  • oliwa,
  • sól,
  • 50 gram parmezanu,


Groszek obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek. Tagliatelle ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić.  Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w paski boczek.
Podsmażony boczek przełożyć  do miseczki, na patelnię wlać (4 – 5 łyżek) oliwy dodać posiekany czosnek, wrzucić groszek, obsmażyć szybko z obu stron, dodać pomidory, podsmażać około 2-3 minut.
Dokładnie zamieszać, następnie dodać makaron, oraz posiekane chilli, dokładnie wymieszać, doprawić solą. Ułożyć na talerzach, posypać parmezanem i udekorować boczkiem.


3 komentarze: