- 5 białek,
- 180 gram cukru pudru,
- 2 łyżki hibiskusa suszonego,
- 1 goździk,
- 1 ziele angielskie,
- 2 ziarenka pieprzu,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru
- owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody…..
Hibiskus
i przyprawy zemleć. Białka ( z jajek przed rozbiciem sparzonych) wlać do miski,
dodać cukier i ustawić na garnku z gotującą się wodą, mieszać aż cukier
dokładnie się rozpuści. Zestawić miskę z garnka i ubijać białka na bardzo
sztywną pianę. Następnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Blachy
wyłożyć papierem do pieczenia, na który wyłożyć białka nadając im żądany
kształt. Ja przygotowałam dwa okrągłe „ blaty”.
Wstawić
do pieca nagrzanego do 90-100 stopni i suszyć przy uchylonym piekarniku minimum
3 godziny.
Następnie
odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę.
„Blat”
bezowy ułożyć na paterze, wyłożyć na niego połowę śmietany, trochę owoców,
przykryć drugim „blatem”, na nim resztę śmietany i udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz