Ciasto:
- 300 gram mąki krupczatki,
- 200 gram masła,
- 100 cukru pudru,
- 3 ugotowane na twardo żółtka,
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć
na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do
lodówki na 20 minut.
Schłodzone
ciasto podzielić na 4-5 równych części, wywałkować z nich krążki o tej samej
wielkości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni piec około 15 minut aż się zrumienią. Upieczone krążki przełożyć
na deskę uważając, aby ich nie połamać. Ciasto zaraz po upieczeniu jest bardzo
kruche.
Krem:
- 600 ml mleka,
- 1,5 łyżki suszonych kwiatów lawendy,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 2 listki limonki,
- 80 gram drobnego cukru,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 30 gram mąki pszennej,
- 45 gram mąki ziemniaczanej,
Zagotować
mleko z lawendą, listkami limonki i skórką cytrynową. Przecedzić.
Cukier
wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną a następnie dodać do rozmąconych żółtek
z białkiem i dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlać do masy jajecznej ciągle mieszając
a następnie całość przelać do garnka cały czas mieszając gotować na wolnym
ogniu około 3 minut. Schłodzić.
Złożyć
tort – na kruchy krążek wykładać część masy, przykrywać drugim krążkiem…
Udekorować
owocami.
Imponujący tort!
OdpowiedzUsuńprezentuje się po królewsku! bardzo elegancki, zachwycający tort.
OdpowiedzUsuńPiękny:)
OdpowiedzUsuń