środa, 10 lipca 2013

Udka kurczaka z czekoladą i wiśniami




  • 6 udek z kurczaka,
  • 8 goździków,
  • 8 ziarenek pieprzu,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 500 gram wiśni,
  • 4 łyżki cukru,
  • 50 ml wiśniówki,
  • 30 gram czekolady
Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Przyprawy zmielić, wymieszać z solą, natrzeć nimi kurczaka. Na gorącą patelnie wlać 2 łyżki oleju, ułożyć udka kurczaka skórą do dołu i smażyć aż się zrumieni, następnie odwrócić i z drugiej strony tak samo smażyć. Zdjąć kurczaka z patelni, wylać tłuszcz (nie myć patelni), położyć kurczaka, wlać około 200 ml wody i dusić pod przykryciem – około 25 minut.
Wiśnie umyć, wydrylować. Na patelni rozpuścić cukier, lekko go skarmelizować – uważać, aby nie spalić, włożyć wiśnie, dokładnie wymieszać i rozpuścić ewentualne grudki. Wlać wiśniówkę, dokładnie zamieszać i odstawić. Czekoladę posiekać.
Do gotowego kurczaka dodać wiśnie, dusić mieszając około 3 minut, zdjąć z ognia. Gdy przestanie się gotować dodać czekoladę, mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.
 
zastawa z



Wino: Indian Nyar, Bolyki Janos – Węgry 
Do dania, które nie będzie łatwym towarzyszem wina poszukałbym  czegoś mniej znanego. Może delikatnie wysłodzonego, konfiturowego Shiraza z Australii? Hmm, a może jednak czegoś bardziej soczystego, z delikatną owocową kwasowością wiśni popartej i soczystością, i smakiem suszonej żurawiny, i akcentami czekoladowymi, dymnymi, tytoniowymi. Czy takie atrakcje mogą być zaklęte w butelce? W moim odczuciu tak. I to za niespełna 50 złotych.
Bolyki Janos w węgierskim Egerze używając  takich szczepów winogron jak Kekfrankos, Merlot, Portugieser z powodzeniem to zrealizował.
Wino kupione w sklepie stacjonarnym Ale Wino, Warszawa ul. Mokotowska 48 (jest sklep internetowy)
Zakup własny autora
Cena 47 złotych
Łukasz Czarnecki





1 komentarz:

  1. Wow, jakie oryginalne danie! Uwielbiam takie! :) Bardzo w moim stylu ;d Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń