- 6 udek z kurczaka,
- 8 goździków,
- 8 ziarenek pieprzu,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- sól,
- olej do smażenia,
- 500 gram wiśni,
- 4 łyżki cukru,
- 50 ml wiśniówki,
- 30 gram czekolady
Udka
umyć, oczyścić, osuszyć. Przyprawy zmielić, wymieszać z solą, natrzeć nimi kurczaka.
Na gorącą patelnie wlać 2 łyżki oleju, ułożyć udka kurczaka skórą do dołu i smażyć
aż się zrumieni, następnie odwrócić i z drugiej strony tak samo smażyć. Zdjąć
kurczaka z patelni, wylać tłuszcz (nie myć patelni), położyć kurczaka, wlać
około 200 ml wody i dusić pod przykryciem – około 25 minut.
Wiśnie
umyć, wydrylować. Na patelni rozpuścić cukier, lekko go skarmelizować – uważać,
aby nie spalić, włożyć wiśnie, dokładnie wymieszać i rozpuścić ewentualne
grudki. Wlać wiśniówkę, dokładnie zamieszać i odstawić. Czekoladę posiekać.
Do
gotowego kurczaka dodać wiśnie, dusić mieszając około 3 minut, zdjąć z ognia.
Gdy przestanie się gotować dodać czekoladę, mieszać do całkowitego jej
rozpuszczenia.
zastawa z
Wino: Indian Nyar, Bolyki Janos
– Węgry
Do
dania, które nie będzie łatwym towarzyszem wina poszukałbym czegoś mniej
znanego. Może delikatnie wysłodzonego, konfiturowego Shiraza z Australii? Hmm, a
może jednak czegoś bardziej soczystego, z delikatną owocową kwasowością wiśni
popartej i soczystością, i smakiem suszonej żurawiny, i akcentami
czekoladowymi, dymnymi, tytoniowymi. Czy takie atrakcje mogą być zaklęte w
butelce? W moim odczuciu tak. I to za niespełna 50 złotych.
Bolyki
Janos w węgierskim Egerze używając takich szczepów winogron jak
Kekfrankos, Merlot, Portugieser z powodzeniem to zrealizował.
Wino
kupione w sklepie stacjonarnym Ale Wino, Warszawa ul. Mokotowska 48 (jest sklep
internetowy)
Zakup
własny autora
Cena
47 złotych
Łukasz Czarnecki
Wow, jakie oryginalne danie! Uwielbiam takie! :) Bardzo w moim stylu ;d Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń