Dla
mnie połączenie mięsa z owocami to norma. U mnie w domu od zawsze tak się
jadało i długo nie miałam pojęcia, że to nie jest takie oczywiste. Bardzo lubię takie
połączenia z owocami świeżymi, suszonymi, z syropu…i namawiam wszystkich aby
chociaż raz spróbowali.
- 600 gram wątróbki drobiowej,
- mąka,
- 200 gram drylowanych wiśni*,
- 2 duże cukrowe cebule,
- 100 gram masła,
- sól,
- cukier,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- 3 goździki,
- 2 szczypty cynamonu,
Wątróbkę
oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć, oprószyć mąką.
Cebule
pokroić w półplasterki. Na patelni rozpuścić połowę masła, poddusić na nim
cebulę dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać cynamon i zmielone
goździki. Dusić razem około minuty. Następnie dodać wiśnie, dokładnie zamieszać,
dusić 2 minuty. Przełożyć cebulę z wiśniami do miseczki. Na tej samej patelni
rozpuścić resztę masła, włożyć wątróbkę i smażyć około 8 minut. Dodać wiśnie z
cebulą, dusić razem około 2 minut.
*Podaję
ilość wiśni wydrylowanych ponieważ nie jestem w stanie się powstrzymać od
podjadania przy drylowaniu ;)
zastawa z
zastawa z
i tu głębokie westchnięcie..:-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę spróbować, nie znałam takie wątróbki. ależ mnie zaintrygowałaś!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jak dla mnie za dużo cebuli. Dałam jedną średnią. Przepis sam w sobie rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńMąż nie je mięsa na słodko (z owocami) a wcinał wątróbkę aż mu się uszy trzęsły ;)
bardzo mi miło :)
Usuńco do cebuli... u mnie w domu cebuli zawsze za mało....Mąż z Córką toczą zawsze wojnę i wypominają mi, że żałuję ;)
serdecznie pozdrawiam
Rewelacja. Tego szukałam. Bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńciesze się, że mogłam pomóc :) pozdrawiam :)
UsuńNie robiłam muszę koniecznie wyprobowac
OdpowiedzUsuńMuszę, zrobić
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Szybki, prosty i smakowało nawet osobom, które nie przepadają za smakiem wątróbki, bo wiśnie z cebulą, świetnie go "przykrywają".
OdpowiedzUsuń