sobota, 20 lipca 2013

Zapiekanka – warzywne „lasagne”



  • Ciasto filo,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 600 g młodej cukinii – 6 sztuk,
  • chilli,
  • 300 g ugotowanego al dente bobu,
  • 200 g jarmużu,
  • gałka muszkatołowa,
  • 3 jajka,
  • 80 g migdałów,
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,

Cebule pokroić w półplasterki, lekko poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić w plasterki lub półplasterki (zależy od wielkości cukinii) grubości około 0,5 cm. Przesmażyć lekko na oliwię dodając posiekane chilli. Przełożyć do drugiej miseczki. Jarmuż lekko podsmażyć na oliwie z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej.
Jajka ubić na pulchną masę, dodać szczyptę soli, pieprz z kolendrą wymieszać ze startymi migdałami ( nie obieram migdałów ze skórki).
Prostokątną formę do zapiekania (30x22 cm) posmarować oliwą, ułożyć na dnie płat ciasta, brzegi wyłożyć po za formę, posmarować oliwą. Ułożyć drugi płat, na nim ułożyć połowę cebuli, na niej połowę cukinii i jarmużu, zalać połową masy jajecznej. Przykryć bokami drugiego płata ciasta, przykryć trzecim płatem, wyłożyć na niego kolejno warzywa, zalać resztą masy jajecznej, przykryć czwartym płatem ciasta, posmarować oliwą, zawinąć wszystkie wystające brzegi, posmarować oliwą. Przykryć piątym płatem ciasta, posmarować oliwą. Całość przykryć pogniecionym i zwilżonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po 20 minutach zdjąć papier. Po upieczeniu wyjąć, odstawić. Na formie położyć deskę/płaski talerz większe od formy do zapiekania, całość odwrócić dnem do góry -  w ten sposób wyjmiemy zapiekankę.
Gdy lekko przestygnie pokroić. 



2 komentarze:

  1. jadłam - baaardzo pyszne :-))jedno co mnie martwi, to czemu tak trudno kupić jarmuż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u Państwa Majlertów dostępny :) można kupić również w Leclercu, wczoraj widziałam na Wolumenie

      Usuń