- Ciasto filo,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 600 g młodej cukinii – 6 sztuk,
- chilli,
- 300 g ugotowanego al dente bobu,
- 200 g jarmużu,
- gałka muszkatołowa,
- 3 jajka,
- 80 g migdałów,
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
Cebule
pokroić w półplasterki, lekko poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i
cukru. Przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić w plasterki lub półplasterki (zależy
od wielkości cukinii) grubości około 0,5 cm. Przesmażyć lekko na oliwię dodając
posiekane chilli. Przełożyć do drugiej miseczki. Jarmuż lekko podsmażyć na
oliwie z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej.
Jajka
ubić na pulchną masę, dodać szczyptę soli, pieprz z kolendrą wymieszać ze startymi
migdałami ( nie obieram migdałów ze skórki).
Prostokątną
formę do zapiekania (30x22 cm) posmarować oliwą, ułożyć na dnie płat ciasta,
brzegi wyłożyć po za formę, posmarować oliwą. Ułożyć drugi płat, na nim ułożyć
połowę cebuli, na niej połowę cukinii i jarmużu, zalać połową masy jajecznej.
Przykryć bokami drugiego płata ciasta, przykryć trzecim płatem, wyłożyć na
niego kolejno warzywa, zalać resztą masy jajecznej, przykryć czwartym płatem
ciasta, posmarować oliwą, zawinąć wszystkie wystające brzegi, posmarować oliwą.
Przykryć piątym płatem ciasta, posmarować oliwą. Całość przykryć pogniecionym i
zwilżonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 30 minut. Po 20 minutach zdjąć papier. Po upieczeniu wyjąć, odstawić. Na
formie położyć deskę/płaski talerz większe od formy do zapiekania, całość
odwrócić dnem do góry - w ten sposób wyjmiemy
zapiekankę.
Gdy
lekko przestygnie pokroić.
jadłam - baaardzo pyszne :-))jedno co mnie martwi, to czemu tak trudno kupić jarmuż?
OdpowiedzUsuńu Państwa Majlertów dostępny :) można kupić również w Leclercu, wczoraj widziałam na Wolumenie
Usuń