Niedawno usłyszałam o pasiece w Warszawie… w centrum miasta na dachu hotelu Hyatt Regency Warsaw jest prawdziwa pasieka gdzie mieszka około pół miliona pszczół.
Produkują one miód z pyłku i
nektaru przede wszystkim z Parku Łazienek Królewskich, w którym aż 90% drzew,
krzewów i roślin należy do miododajnych. Pszczoły z Hyatta docierają również
do Ogrodu Botanicznego, Pola Mokotowskiego, Parku Morskie Oko.
Rodzi się pytanie
czy taki miód ma jakąś wartość… czy miód zebrany w centrum miasta nie jest
zanieczyszczony… czy goście hotelu ( do nich trafia miód podczas śniadań w
restauracji Venti-tre) nie są zatruwani miejskimi zanieczyszczeniami?...
No,
więc odpowiedź jest jedna – ten miód jest zdrowy i nawet można powiedzieć, że
jest zdrowszy od niejednego miodu kupowanego w sklepie czy na targu. Miód z
Hyatta jest przebadany:
„Próbki
pierwszego miodu zostały wysłane do laboratorium badania jakości produktów
pszczelich w Instytucie Ogrodnictwa w Puławach. Badania potwierdziły doskonałe walory miodu. Parametry miodu
„Łazienki Gold” były zgodne z wymaganiami Polskiej Normy. Dodatkowo, zbadano
również miód na zawartość metali ciężkich, aby wykluczyć zarzut, że pasieka
położona przy ruchliwych ulicach w centrum miasta może produkować
zanieczyszczony miód. Zawartość metali ciężkich w wynikach badań okazała się
wielokrotnie niższa od dopuszczalnej normy, co potwierdziło jedynie fakt, że miód produkowany w hotelowej pasiece Hyatt
Regency Warsaw jest miodem ekologicznym”.
Niemożliwe… a jednak prawdziwe…
Pasieka została założona w 2012 roku, pomysłodawcą
był Dyrektor Generalny hotelu Hyatt Regency Warsaw, Mr. Heddo Siebs.
Początkowo były to dwa ule, obecnie jest ich aż
sześć.
Pasieka jest pod opieką Pana Marka Barzyka doświadczonego
pszczelarza, który prowadzi swoją ekologiczną pasiekę na Podkarpaciu.
Marek Barzyk posiada niezwykle duże doświadczenie w produkcji miodu, a
jego priorytetem jest hodowla pszczół w jak najbardziej naturalnym
środowisku. Ustawił ule w odpowiednim miejscu na dachu ustawiając krzewy,
drewniane zasłony chroniące przed mrozem i słońcem oraz poidło dla pszczół z
bieżącą wodą.
Na co dzień pszczołami opiekuje się Szef Kuchni Dariusz
Suchenek.
Miód "Łazienki Gold” jak przystało na porządny miód
jest wirowany na zimno, i nie jest podgrzewany.
Ja słoiczek takiego miodu lipowo- akacjowego wygrałam w konkursie zorganizowanym przez gastronautów. A zdjęcia w pasiece zrobiłam dzięki uprzejmości Hotelu Hyatt Regency Warsaw.
Będąc na spacerze w Łazienkach, Ogrodzie Botanicznym możemy spotkać pracowite pszczółki z hotelu Hyatt.
aż trudno uwierzyć, że jest to miód ekologiczny..:-)
OdpowiedzUsuńPrawda... No, ale badania pokazują, że jednak.... Tak jak uprawy w mieście - ziół, warzyw....Uli na balkonach trzymać nie będziemy, ale zioła możemy uprawiać:) Ja mam cały ogródek ziołowy na balkonie :)
UsuńW mieście nie ma praktycznie pestycydów i to jest duży plus. A benzyny ołowiowej już dawno nie ma...
OdpowiedzUsuńHi there, I desir to subscribe for this website to otain most up-to-date updates, thus where can i do it
OdpowiedzUsuńplesase assist.
Unfortunetly didnt have this option on blog, but You can follow me on facebook https://www.facebook.com/krolestwogarow/
Usuń