czwartek, 29 sierpnia 2013

Bułka z jajkiem



  • 5 kajzerek,
  • 6 jajek,
  • 100 gram mozzarelli,
  • łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią – Kamis,
  • kilka listków bazylii,
  • kilka listków zioła oliwnego lub drobno posiekana zielona oliwka,
  • oliwa,
  • 2 pomidory
Z bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki – nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu…. Bułki z wierzchu dokładnie posmarować oliwą.
Pomidory obrać, przeciąć na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Jajka rozbić zostawiając całych 5 żółtek, resztę (białka z 5 jajek i jedno całe jajko) lekko rozbełtać, dodać do nich przyprawę z suszonych pomidorów.
Na dno bułek włożyć mozzarellę, posypać posiekanym ziołem oliwnym lub oliwkami, ułożyć pomidory.
Rozbełtane jajka wlać do bułek.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać 17 minut. Wyjąć bułki, piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do każdej bułki delikatnie włożyć 1 żółtko i skropić je oliwą. Zapiekać 3 minuty. Podawać posypane bazylią.

1 komentarz: