- 200 g miękkiego masła,
- 250 g cukru pudru,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 350 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 pełna łyżka kakao,
- nasiona z 1 torebki kardamonu,
- 2 goździki,
- 2 szczypty cynamonu,
- ½ łyżeczki ekstraktu wanilii,
- 1 kg śliwek,
- 100 g białej czekolady,
- 1 łyżka masła
Śliwki
umyć, wysuszyć, przepołowić wzdłuż na pół i wyjąć pestki.
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać na zmianę po jednym jajku i trochę cukru pudru.
Następnie dodać proszek do pieczenia, obie mąki, kakao oraz zmielone przyprawy i wanilię.
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać na zmianę po jednym jajku i trochę cukru pudru.
Następnie dodać proszek do pieczenia, obie mąki, kakao oraz zmielone przyprawy i wanilię.
Ciasto
przełożyć do formy (ja użyłam formy 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Na cieście ułożyć śliwki skórką do góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-50 minut
W
wodnej kąpieli rozpuścić pokruszoną czekoladę z łyżką masła. Czekoladą posmarować
ciasto. Na cieście ułożyć śliwki skórką do góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-50 minut
Czekolada i śliwki, ten duet z góry jest skazany na sukces! ;-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, zapiszę sobie :)
OdpowiedzUsuń:) polecam :)
UsuńNie przepadam za czekoladą, ale z takimi dodatkami może być smacznie?:)
OdpowiedzUsuńono jest lekko czekoladowe z nuta korzenną :)
Usuń