Ciasto
z borówkami
- pracochłonne, ale nie za bardzo. Smak i wygląd na pewno
wynagrodzą czas poświęcony na przygotowanie ciasta z borówkami i
kremem owocowym.
Ciasto kruche: mąkę, pokrojone masło, cukier, jajko włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować ( ja małym wałkiem do pizzy rozwałkowują ciasto w tortownicy), ułożyć na dnie tortownicy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 - 20 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Ciasto czekoladowe: Żółtka ubić z wodą, dodając 2/3 cukru. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Na żółtka wysypać pozostały cukier, mąkę, kakao i delikatnie wymieszać z ubitymi żółtkami.
Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni 10-12 minut.
Ściereczkę kuchenną posypać cukrem pudrem i wyłożyć na nią ciasto, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Krem/galaretka
Owoce zagotować z cukrem, sokiem cytrynowym i 8 łyżkami wody.
Blaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Zlać do miseczki płyn wytworzony podczas gotowania owoców i dodać do niego odciśniętą żelatynę w blatach lub rozpuścić w nim żelatynę deserową. Śmietanę ubić (ale nie może być ubita na sztywno) z cukrem i dodać płyn z żelatyną i ubić uważając, aby nie przebić śmietany.
Do owoców dodać cassis i likier malinowy, wymieszać. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać, odstawić aby krem zaczął gęstnieć.
Ciasto kruche ułożyć na paterze lub płaskim talerzu i ścisnąć obręczą do tortów lub włożyć do tortownicy. Ciasto czekoladowe rozwinąć, rozsmarować na nim tężejący krem.
Ciasto pokroić w paski o szerokości 4 cm. Ustawiać paski ciasta z kremem na cieście kruchym. Następnie ciasto odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Śmietanę podzielić na dwie części.
Jedną posmarować całe ciasto.
Drugą częścią śmietany i borówkami udekorować ciasto.
Ciasto kruche:
125 g mąki pszennej,
70 g cukru,
1 jajko,
70 g zimnego masła,
Ciasto czekoladowe:
5 żółtek,
5 łyżek zimnej wody,
5 białek,
130 g mąki,
40-50 g kakao,
cukier do posypania,
krem/galaretka
600 g borówek amerykańskich lub jagód,
8 łyżek wody,
80 g cukru,
sok z ½ cytryny,
40 ml cassisu,
30 ml likieru malinowego,
9 blatów żelatyny lub 2 opakowania żelatyny deserowej,
500 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru
bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan –fix,
200 g borówek
ale obłędnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdzięki :) ale i smakuje ;)
UsuńPrzepis jest żywcem przepisany z miesięcznika Moje Gotowanie, nawet z tymi samymi błędami, które oni popełnili .... trochę obciach ...
OdpowiedzUsuńZnaczy, że ściągnęli ode mnie, proszę o datę tego miesięcznika, muszę to sprawdzić i domagać się praw autorskich. Dziękuję za czujność :) Mój przepis jest 2013 roku :) Więc może obciach dla nich. Bardzo proszę o podanie numeru, rocznika gazety, o której Pani mówi.
UsuńNo i znalazłam. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018. a mój przepis z 23 sierpnia 2013 roku, czyli ukradli. I komu wstyd? Czyli skopiowano mój przepis.....
Usuń