- biszkopt:
- 6 jajek,
- 190 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 180 g cukru pudru,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- sól
- krem:
- 600 g borówek amerykańskich,
- 300 ml śmietany,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- żelatyna na 1 litr płynu,
- przybranie:
- 300 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 200 g borówek amerykańskich
Żółtka
utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać sok cytrynowy. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodać szczyptę soli – zawsze pod koniec ubijania białek dodaję
szczyptę soli.
Białka
wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną,
delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć
do tortownicy ( średnica 25 cm, ale może być mniejsza) wyłożonej papierem do
pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze
180 stopni około 20 - 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić
na kratce do ostudzenia.
Borówki
zmiksować. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Należy uważać,
aby nie przebić śmietany gdyż otrzymamy masło :(
Serek
mascarpone delikatnie rozmieszać,
dodać do niego borówki i dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej
wody, gdy będzie dobrze rozpuszczona dodać do niej łyżkę bitej śmietany,
zamieszać, następnie drugą i też wymieszać i dopiero dodać do pozostałej śmietany,
delikatnie wymieszać i dodać do serka z borówkami. Dokładnie i delikatnie wymieszać.
Całość wymieszać z 250 gramami pozostałych borówek.
Biszkopt
przyciąć wokół – wyrównać brzegi, ściąć wierzch i przekroić na dwa placki.
Spód
ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na
biszkopt masę, na niej ułożyć drugi placek i docisnąć, wstawić do lodówki na co
najmniej 3 godziny. Można biszkopt nasączyć, najlepiej likierem kokosowym wymieszanym z zieloną herbatą.
Ubić
śmietanę dodając do niej cukier. Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz. Ciasto udekorować
śmietaną i borówkami.
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam borówki :)) ^^
OdpowiedzUsuńJedną z rozlicznych zalet Twoich ciast również tych z kremami, jest to, że nie są przesłodzone:)
OdpowiedzUsuń