poniedziałek, 19 sierpnia 2013

comber jagnięcy z jarzębiną


  • 600 gram combra jagnięcego z Podhala,
  • 4 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 70 gram musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól z Wieliczki 
  •  
  • 3 jabłka do pieczenia,
  • konfitura z jarzębiny,
  • miód – ja użyłam sosnowy,
  • gałązka tymianku,
Rozmaryn, czosnek posiekać, wymieszać z solą, olejem i musztardą. Comber oczyścić, natrzeć połową marynaty i odstawić na 3-4 godziny.
Jabłka umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć. Do środka każdego jabłka włożyć posiekany tymianek, łyżeczkę miodu i konfiturę z jarzębiny. Zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Comber oczyścić z marynaty. Na patelni rozgrzać masło z olejem, smażyć mięso z obu stron na złoty kolor, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą marynaty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż mięso w środku osiągnie 62 stopnie. Wyjąć i odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Pokroić na „kotleciki” z kostką.
Na talerzu ułożyć jabłko, oprzeć o nie kotleciki jagnięce. Udekorować konfiturą z jarzębiną.
Można podać z pieczonymi ziemniakami.


3 komentarze:

  1. też biorę udział w tym konkursie, ale moje przepisy z Twoim się równac nie mogą!
    wspaniała propozycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa :) Twój krem pomidorowy jest regionalną potrawą i okraszony tym serkiem.... :)

      Usuń