wtorek, 6 sierpnia 2013

Karczochy zapiekane z serem



Karczochy, spokrewnione z ostem od niedawna dostępne są w naszych sklepach a to dzięki rodzimej uprawie. Jest to bardzo ciekawe wizualnie warzywo – piękne kwiaty „ostu”. Jadalne jest dno kwiatowe tak zwane serce oraz mięsiste nasady liści.
  • 3 karczochy
  • 100 gram sera z pleśnią niebieską,
  • 100 gram serka śmietankowego,
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich,
  • łyżka cukru,
  • 50 ml brandy,

Przygotować karczochy. Przytrzymać kwiat za płatki i odciąć łodyżkę – spód musi być równy gdyż będzie to podstawa. Dolne płatki odciąć.
Ściąć ostrym nożem czubek kwiatu na wysokości 2/3 – czyli odciąć 1/3 kwiatostanu. Nożyczkami odciąć ostre końcówki płatków bocznych. Włożyć do wrzącej wody i gotować pod przykryciem 20-25 minut. Wyjąć ułożyć do góry nogami aby woda dokładnie wyciekła. Następnie delikatnie rozchylić liście i wyciągnąć ze środka małe jasne liście i łyżką wyjąć włoski, następnie palcami sprawdzić czy wszystkie usunęliśmy.
Na patelni rozpuścić cukier, wyspać orzechy i dodać brandy, zamieszać, poczekać aż płyn odparuje. Ser z pleśnią rozgnieść, dodać serek śmietankowy oraz orzechy, dokładnie wymieszać. Delikatnie wkładać farsz do środka karczochów. Ułożyć karczochy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut.
Jeść odrywając liście i wysysając ich nasadę oraz serce karczocha z nadzieniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz