Karczochy,
spokrewnione z ostem od niedawna dostępne są w naszych sklepach a to dzięki rodzimej
uprawie. Jest to bardzo ciekawe wizualnie warzywo – piękne kwiaty „ostu”.
Jadalne jest dno kwiatowe tak zwane serce oraz mięsiste nasady liści.
- 3 karczochy
- 100 gram sera z pleśnią niebieską,
- 100 gram serka śmietankowego,
- 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich,
- łyżka cukru,
- 50 ml brandy,
Przygotować
karczochy. Przytrzymać kwiat za płatki i odciąć łodyżkę – spód musi być równy
gdyż będzie to podstawa. Dolne płatki odciąć.
Ściąć
ostrym nożem czubek kwiatu na wysokości 2/3 – czyli odciąć 1/3 kwiatostanu. Nożyczkami
odciąć ostre końcówki płatków bocznych. Włożyć do wrzącej wody i gotować pod przykryciem
20-25 minut. Wyjąć ułożyć do góry nogami aby woda dokładnie wyciekła. Następnie
delikatnie rozchylić liście i wyciągnąć ze środka małe jasne liście i łyżką wyjąć
włoski, następnie palcami sprawdzić czy wszystkie usunęliśmy.
Na
patelni rozpuścić cukier, wyspać orzechy i dodać brandy, zamieszać, poczekać aż
płyn odparuje. Ser z pleśnią rozgnieść, dodać serek śmietankowy oraz orzechy, dokładnie
wymieszać. Delikatnie wkładać farsz do środka karczochów. Ułożyć karczochy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180
stopni 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz