Właśnie
oglądam Masterchefa z Australii a tam uczestnicy mają problem:
wieprzowina – cielęcina….
Uczestnicy
nie rozróżniają tych dwóch mięs… i w tym momencie
przypomniałam sobie warsztaty z wieprzowiny, podczas których
porównywaliśmy i rozróżnialiśmy wieprzowinę z dwóch różnych
ras świń…. I zastanawiam się czy i u nas jest problem z
rozróżnieniem rodzajów mięs…
Ale
zajmijmy się wieprzowiną.
- karkówka wieprzowa,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- łyżeczka ziela angielskiego,
- łyżeczka kolendry,
- ½ łyżeczki gorczycy,
- 3 listki laurowe,
- 8 goździków,
- 4 ząbki czosnku,
-
płaska
łyżka soli
Miałam
przyjemność uczestniczyć w spotkaniu w ramach kampanii
Wieprzowina
regionalna - doceń smak tradycji, które odbyło
się w Studiu Miele przy ul. Gotarda 9. Warsztaty
prowadził Adam Michalski.
Podczas
warsztatów przygotowywaliśmy mięso na różne sposoby –
piekliśmy, smażyliśmy, grillowaliśmy… i porównywaliśmy…
Do
tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że mięso świń różnych ras
różni się. Gdy chwilę się zastanawiam to… przecież kupując
wołowinę zwracam uwagę z jakiej rasy pochodzi mięso.
Dania
przygotowywaliśmy z mięsa świń tak zwanych przemysłowych i świń
rasy złotnickiej, która wymaga innego żywienia i warunków
hodowli. Co prawda mięso świń złotnickich jest minimalnie droższe
ale czasem warto je kupić.
Podczas
warsztatów poznaliśmy nowe techniki obróbki termicznej. Czasy się
zmieniają, sposób gotowania również. Pojawiają się nowe
urządzenia do gotowania, pieczenia. Piekarniki z funkcją pary,
urządzenie do gotowania Sous-vide….
Mam
w domu zwykły piekarnik – z termo obiegiem ale bez funkcji
wytwarzania pary. W workach foliowych nie bardzo lubię piec ale
niektóre sugestie z warsztatów wykorzystuję.
Dzisiaj
przedstawiam sposób przygotowania karkówki pieczonej według
troszkę zmodyfikowanych zasad. Nam ona bardzo smakuje, są jednak
osoby, które wolą mięso pieczone według tradycyjnych metod, gdzie
mięso jest dobrze wypieczone, aby nie powiedzieć przepieczone.
Proponuję
zakup termometrów mierzących temperaturę wewnątrz pieczonego
mięsa – są to naprawdę bardzo przydatne urządzenia.
Wszystkie
przyprawy zmielić, czosnek rozgnieść, wymieszać z solą.
Mieszanką ziół natrzeć mięso i odstawić na co najmniej 30 minut. W mięso
włożyć termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140
stopni. Gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 72 stopnie
nastawić piekarnik na 200 stopni i piec aż temperatura dojdzie do
76 stopni. Wyjąć mięso i odstawić na 5 – 10 minut.
W
trakcie pieczenia polać mięso wodą, winem lub piwem.
Nie jestem specjalnie fanką mięsa, ale od czasu do czasu kawałek smacznej karkóweczki można przegryźć:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, odnośnie ilości mięsa. Zawsze slyszałam, że od ilości mięsa zależy czas jego pieczenia. Termometr mam zakupiony, ale jeszcze nie udało mi się sprawdzić w życiu. w w/w/ przepisie nie ma podanej ilości karkówki, czyli to nie jest wazne?
OdpowiedzUsuńjeżeli jest termometr, to nie jest ważna ilość mięsa tylko jego temperatura w środku. Zdecydowanie lepsze efekty otrzymujemy piekąc do temperatury niż na czas :) pozdrawiam
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź. Jeśli mogę ,mam jeszcze jedno pytanie: gdzie lepiej wbić termometr: z boku i celować by końcówka była idealnie w środku czy od góry?
OdpowiedzUsuńnajlepiej w okolicach środka, pod kątem, nie pionowo w dół
UsuńDziękuję. Napiszę jaka wyszła karkóweczka. W tensposób i z takimzestawem przypraw robie piewszy raz.
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych ale spokojnych świąt. :)
trzymam kciuki i czekam na wieści. Smacznych i pogodnych Świąt życzę :)
Usuń