- pęczek botwinki z ładnymi buraczkami,
- sok z ½ cytryny,
- sól,
- cukier,
- 3-5 ogórków gruntowych – zależy od wielkości,
- ½ pęczka koperku,
- 1 litr ayranu – napój turecki z jogurtu z wodą, solony,
- jajka ugotowane na twardo
Botwinę
oczyścić, dokładnie umyć, posiekać, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą.
Ugotować al dente (nie lubię rozgotowanej botwinki), dodać sok cytrynowy, sól
(pamiętajmy, że ayran jest solony), cukier do smaku.
Odstawić
do ostudzenia.
Ogórki
obrać i pokroić w kostkę, koperek posiekać. Do botwinki dodać pokrojonego
ogórka, koperek oraz ayran, wymieszać doprawić do smaku. Podawać z jajkami.
Pamiętajmy,
że wszystkie warzywa i owoce przed użyciem należy umyć. Nie zawsze piszę "umyć"
ale to jest oczywiste.
Przepadam za chłodniczkiem:) Taki biały też lubię:)
OdpowiedzUsuń