Małdrzyki
czyli placuszki z białego sera. Smażenie ich w panierce zaczerpnięte z „najnowszej kuchni
warszawskiej” z 1914 roku, Anieli Owoczyńskiej.
Zamiast
ekstraktu z wanilii można użyć cukier waniliowy, bierzemy wówczas 2 łyżki cukru
waniliowego i nie dajemy cukru pudru.
1
jajko i 1 żółtko ubić z cukrem pudrem. Mieszając dodać rozdrobniony ser, następnie
masło, skórkę z limonki, wanilię. Na koniec dodawać stopniowo mąkę. Może się
okazać, ze będzie potrzeba jej mniej. Z ciasta powinno dać się formować placuszki,
które następnie należy oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconych pozostałych
jajkach (1 jajko i białko), a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle
na złoty kolor z obu stron. Podawać z
sosem owocowym i śmietaną. Ja podałam z sosem malinowym.
- 500 g białego sera – może być gotowy mielony, wówczas trzeba użyć więcej mąki,
- 3 jajka,
- 30 g cukru pudru,
- 20 g masła stopionego,
- skórka otarta z jednej limonki,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 80 g mąki,
- bułka tarta,
- mąka do oprószania placuszków,
- masło do smażenia (masło klarowane najlepiej)
swietne !
OdpowiedzUsuń