- 200 g spaghetti,
- 2 cebule,
- 300 ml świeżego przecieru pomidorowego*,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g szpinaku,
- gałka muszkatołowa,
- 60 g pecorino,
- sól,
- pieprz młotkowany z kolendrą**,
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią**,
- oliwa,
- jajka,
- masło do smażenia jajek.
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na
oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru, następnie dodać 300 ml przecieru
pomidorowego i dusić do momentu odparowania sosu, doprawić pieprzem z kolendrą
i solą.
Umyty
szpinak lekko poddusić na oliwie dodając szczyptę gałki muszkatołowej.
Spaghetti
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Wysmarowane
oliwą foremki (użyłam 2 okrągłe o średnicy 16 cm) wyłożyć makaronem. Posypać go
startym pecorino, na nim położyć cebulę a następnie szpinak, posypać suszonymi pomidorami i pecorino, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Usmażyć jajka.
Zapieczony makaron wyjąć na talerze, na wierzchu ułożyć jajka.
*ja
użyłam świeży przecier pomidorowy – poddusić świeże pomidory a następnie przetrzeć
je przez sitko. Można użyć pomidory krojone z puszki.
**
używam przyprawy Kamis – nie jest to reklama, po prostu je lubię. Uważam, że są
bardzo dobre, warte polecenia. Można je zastąpić innymi przyprawami wymienionymi w
nazwach.
bardzo ciekawy pomysł. zwykle jadam ziemniaki z wody, taki szpinak i jajo sadzone, ale nie zapiekane z makaronem. muszę to koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńno właśnie taki zestaw już mi się trochę znudził, a bardzo go lubię :)
UsuńTo może być wszystko razem zapieczone pyszne.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/