piątek, 2 sierpnia 2013

Makaron zapiekany ze szpinakiem



  • 200 g spaghetti,
  • 2 cebule,
  • 300 ml świeżego przecieru pomidorowego*,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g szpinaku,
  • gałka muszkatołowa,
  • 60 g pecorino,
  • sól,
  • pieprz młotkowany z kolendrą**,
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią**,
  • oliwa,
  • jajka,
  • masło do smażenia jajek.
Cebule pokroić  w półplasterki, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru, następnie dodać 300 ml przecieru pomidorowego i dusić do momentu odparowania sosu, doprawić pieprzem z kolendrą i solą.
Umyty szpinak lekko poddusić na oliwie dodając szczyptę gałki muszkatołowej.
Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Wysmarowane oliwą foremki (użyłam 2 okrągłe o średnicy 16 cm) wyłożyć makaronem. Posypać go startym pecorino, na nim położyć cebulę a następnie szpinak, posypać suszonymi pomidorami i pecorino, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Usmażyć jajka. Zapieczony makaron wyjąć na talerze, na wierzchu ułożyć jajka. 


*ja użyłam świeży przecier pomidorowy – poddusić świeże pomidory a następnie przetrzeć je przez sitko. Można użyć pomidory krojone z puszki.
** używam przyprawy Kamis – nie jest to reklama, po prostu je lubię. Uważam, że są bardzo dobre, warte polecenia. Można je zastąpić innymi przyprawami wymienionymi w nazwach.

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł. zwykle jadam ziemniaki z wody, taki szpinak i jajo sadzone, ale nie zapiekane z makaronem. muszę to koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie taki zestaw już mi się trochę znudził, a bardzo go lubię :)

      Usuń
  2. To może być wszystko razem zapieczone pyszne.Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń