sobota, 17 sierpnia 2013

Makaroniki czekoladowo – malinowe z tabasco



  • Ciastka:
  • 160 g migdałów,
  • 350 g cukru pudru,
  • 30 g gorzkiej czekolady,
  • 3 białka,
  • ½ - 1 łyżeczka tabasco – do smaku – masa ma być lekko pikantna,

  • Krem:
  • 200 g malin,
  • 40 g miodu lipowego,
  • 200 g białej czekolady,
  • 20 g gorzkiej czekolady,
  • 40 g mlecznej czekolady,
  • 30 g masła,
  • 6 igiełek rozmarynu,
  • tabasco – do smaku – około 1 łyżeczki,

Ciastka: Migdały – ( nieobierane ze skórki) zmiksować ze 160 gramami cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka ubić z pozostałym cukrem a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Wymieszać również białka z migdałami, dodać tabasco do smaku.
Masę wyłożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koła. Ja używam specjalnej silikonowej formy do makaroników.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 20 minut, do wysuszenia.
Wyjąć ostudzić.
Krem: Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać do garnuszka, dodać rozmaryn i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści, zmiksować. Dodać masło i wymieszać aż otrzymamy gładką masę. Doprawić tabasco. Odstawić aż stężeje. Smarować makaroniki i zlepiać po dwa razem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam makaroniki:) z tabasco jeszcze nie próbowałam robić :)wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysia - są pyszne:) warto spróbować nawet przy diecie!! Zestawienie czekolad, malin,migdałów z tabasco - pozornie szokujące, ale nadzwyczaj pyszne!

    OdpowiedzUsuń