- Ciastka:
- 160 g migdałów,
- 350 g cukru pudru,
- 30 g gorzkiej czekolady,
- 3 białka,
- ½ - 1 łyżeczka tabasco – do smaku – masa ma być lekko pikantna,
- Krem:
- 200 g malin,
- 40 g miodu lipowego,
- 200 g białej czekolady,
- 20 g gorzkiej czekolady,
- 40 g mlecznej czekolady,
- 30 g masła,
- 6 igiełek rozmarynu,
- tabasco – do smaku – około 1 łyżeczki,
Ciastka:
Migdały – ( nieobierane ze skórki) zmiksować ze 160 gramami cukru. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka
ubić z pozostałym cukrem a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie
wymieszać. Wymieszać również białka z migdałami, dodać tabasco do smaku.
Masę
wyłożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koła. Ja
używam specjalnej silikonowej formy do makaroników.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 20 minut, do wysuszenia.
Wyjąć
ostudzić.
Krem:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać do garnuszka, dodać rozmaryn i
zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści,
zmiksować. Dodać masło i wymieszać aż otrzymamy gładką masę. Doprawić tabasco.
Odstawić aż stężeje. Smarować makaroniki i zlepiać po dwa razem.
Uwielbiam makaroniki:) z tabasco jeszcze nie próbowałam robić :)wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuń:) dzięki :) polecam :)
UsuńKrysia - są pyszne:) warto spróbować nawet przy diecie!! Zestawienie czekolad, malin,migdałów z tabasco - pozornie szokujące, ale nadzwyczaj pyszne!
OdpowiedzUsuń