Mirabelki w occie - mała
odmiana, może czasem warto odpocząć od gruszek i śliwek w occie.
- Mirabelki,
- Przyprawy na słoik 0,7 litra:
- 4 – 5 goździków,
- 1 ziarenko ( nie torebka) kardamonu,
- kawałek cynamonu – 3 cm,
- szczypta płatków chilli,
- zalewa:
- 800 ml wody,
- 800 gram cukru,
- 125 ml octu 10%,
- szczypta soli
Mirabelki
umyć, osuszyć ułożyć w wyparzonych słoikach. Do słoików wrzucić przyprawy.
Zagotować pod przykryciem wodę z cukrem i szczyptą soli. Wlać ocet i znowu
zagotować pod przykryciem.
Do
słoików z mirabelkami wlać gorącą zalewę, słoiki zamknąć i pasteryzować 20
minut. Wyjąć z wody i odwrócić do góry dnem.
Dla mnie to rzeczywiście odmiana. Nigdy nie jadłam mirabelek w occie a mogą być świetne do wędlin. Muszę spróbować.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
W tym roku robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że udały się :) Jedliśmy dzisiaj na śniadanie do pieczonego schabu na zimno, pycha :)
Usuń