Pâté z kaczej wątróbki
- 1 kg kaczej wątróbki,
- 100 ml sherry,
- łyżka posiekanych ziół – tymianek, rozmaryn
- 50 ml brandy,
- 200 gram masła,
- masło do smażenia,
- sól,
- pieprz,
Wątróbkę oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Na rozgrzanej
patelni rozpuścić masło, wrzucić wątróbkę i usmażyć ją. Należy uważać aby
wątróbki nie przesmażyć, ma być lekko różowa w środku. Dodać zioła, wlać
sherry, zamieszać i dusić minutę. Wątróbkę przełożyć do miski, sos zostawić na
patelni i redukować dopóki nie zgęstnieje. Zagęszczony sos wlać do wątróbki,
dodać miękkie masło, brandy i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz
zmiksować. Następnie przetrzeć przez sito, przełożyć do miski, kamionki… i odstawić
do lodówki.
Dobrze jest na wierzch pasztetu wylać galaretkę z
porzeczki, żurawin…
Ja zrobiłam galaretkę z czerwonej porzeczki. Owoce
zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać odpowiednią ilość żelatyny rozpuszczoną
w niewielkiej ilości gorącej wody i wylać na pasztet.
Robiąc galaretkę najpierw rozpuszczamy żelatynę w gorącej
wodzie a następnie do żelatyny dodajemy łyżkę, dwie zmiksowanych owoców i dopiero
mieszamy z resztą owoców.
Nadmiar galaretki wylać na płaskie naczynie i
podawać pokrojone w kostkę. Ja zużyłam 750 gram czerwonej porzeczki.
i kuż wiem co zrobię:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń