Pomidory koktajlowe w oliwie są
świetną przekąską, świeża bagietka maczana w oliwie z pomidorów i z
pomidorkiem…pycha. Tylko pomidory muszą być polne, akurat jest sezon :)
- Pomidorki koktajlowe,
- oliwa,
- sól,
- cukier,
- bazylia,
- tymianek,
- czosnek,
- sok cytrynowy,
Pomidorki
umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni – najlepiej na grillowej, troszkę nawet
przypalając skórkę.
Pomidorki
ułożyć w słoikach do 3/5 wysokości( ja używam 0,7 litra – do takiego słoika
wchodzi około 0,5 kg pomidorków).
Do każdego słoika dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, kilka kropel soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, gałązkę tymianku, 1-2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki.
Podgrzać oliwę - zacznie unosić się zapach – gorącą oliwą (115-125 stopni) zalać pomidory.
Oliwę wlewać do pełna (aby mieć pewność, ze słoiki nie pękną, wstawiam je do zlewu i wkładam metalową łyżeczkę, którą oczywiście później wyjmuję).
Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy można użyć olej słonecznikowy, też będą pyszne :)
Do każdego słoika dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, kilka kropel soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, gałązkę tymianku, 1-2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki.
Podgrzać oliwę - zacznie unosić się zapach – gorącą oliwą (115-125 stopni) zalać pomidory.
Oliwę wlewać do pełna (aby mieć pewność, ze słoiki nie pękną, wstawiam je do zlewu i wkładam metalową łyżeczkę, którą oczywiście później wyjmuję).
Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy można użyć olej słonecznikowy, też będą pyszne :)
Smacznego:)
OdpowiedzUsuńpycha, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńa to dobrze ze te pomidorki puscily w sloiku???tzn wymieszaly sok z oliwa...?
OdpowiedzUsuńtak :) na zdjęciu powyżej widać, że pomidorki puszczają sok :)
UsuńDziekuje:) Nie mogę się doczekać kiedy otworzę słoik i spróbuję:)))
Usuń:) U mnie już pierwsza partia zjedzona..... ;(
UsuńAle fajny pomysł. Pędzę do koleżanki na działkę zebrać trochę pomidorków! Mniam!!
OdpowiedzUsuńA koleżance podsyłam pomysł, bo żaliła się, że tak dużo pomidorów i nie wiem co robić ;)
:)
UsuńJak długo można przechowywać takie pomidorki ?
OdpowiedzUsuńu mnie stoją 2-3 miesiące... myślę, że mogłyby postać jeszcze z miesiąc, dwa...ale niestety za szybko je zjadamy :)
UsuńA kiedy po przygotowaniu sa gotowe?
OdpowiedzUsuńpo dwóch dniach już są gotowe do jedzenia :)
Usuńczy świeże pomidorki powinny być twarde czy mogą być miękkie?
OdpowiedzUsuńwedług mnie, zdecydowanie twarde
Usuńa co bys zrobila z miekkich lekko popekanych? mam 2 miski z krzaczkow zebrane i nie przejem a myslalam zeby je jakos zasloikowac. bede wdzieczna za jakis pomysl.
OdpowiedzUsuńjeżeli twarde popękane to można w oliwę włożyć, ale jeżeli miękkie to bym przetarła...
UsuńMoja mamusia poprosiła mnie żeby znaleść pszepis. Jak zrobiła były pyyycha:). Ps. Mam tylko 9 lat i pisze na tablecie więc mogą być błędy.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, serdecznie pozdrawiam Ciebie i Mamusię :)
Usuńprzepis wygląda fajnie, ale przecież oliwy NIE wolno podgrzewać, bo nie tylko traci właściwości zdrowotne, ale staje się rakotwórcza. więc może warto też przepis zmodyfikować i stosować olej rzepakowy, który najlepiej nadaje się do podgrzewania.
OdpowiedzUsuń???? Skąd taka wiedza temat oliwy?
UsuńCała kuchnia śródziemnomorska to podgrzewana oliwa... smażenie, pieczenie... Oliwa z oliwek ma dużo wyższą temperaturę dymienia niż olej, na przykład rzepakowy. (http://vitalia.pl/artykul6445_Ranking-tluszczow-do-smazenia.html)
A sloiki od takiej gorącej oliwy nie popekaja
OdpowiedzUsuńja stawiam przygotowane słoiki w zlewie, oliwę należy lać powoli, można do słoika włożyć łyżeczkę metalową. Mi jeszcze żaden słoik nie pękł.
UsuńDziękuję bardzo 😊 jeszcze jedno pytanko czy te pomidorki dlugo podsmaża sie na patelni ? Pytam poniewaz jak robilam pomidory malinowe do oliey to dlugo musialam suszyc w piekarniku pozniej w suszarce a ten przepis wydaje sie taki dogodny 😊
OdpowiedzUsuńna rozgrzanej patelni niedługo, skórka musi się trochę przyrumienić ze wszystkich stron.
UsuńTe będą zupełnie inne od suszonych :)
Witam chyba cos zle zrobiłam pomidorki sie zarumienily ale w sloikach sie mocno porozpadaly co może być przyczyną hm może to ze robiłam na zwyklej patelni
OdpowiedzUsuńchyba trochę za długo na patelni były, za mało rozgrzana patelnia była :( może na talerzu nie będę pięknie wyglądały, ale w smaku będą dobre :)
UsuńSzczypta soli i cukru do słoika czyli ile??
OdpowiedzUsuńSzczypta :) Łapiemy sól dwoma palcami, taka klasyczna szczypta. Nie odmierzam łyżeczkami, bo łyżeczka nawet od kawy to raczej za dużo.
Usuń