wtorek, 6 sierpnia 2013

Roladki schabowe z włoską nutą ;)


  • 5 kotletów schabowych,
  • 40 gram pomidorów suszonych,
  • łyżka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 125 gram mozzarelli,
  • 2 jajka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • masło i olej lub masło klarowane. 

Kotlety dokładnie rozbić. Pomidory i tymianek posiekać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, rozłożyć na desce. Z jednej strony ułożyć plasterki mozzarelli, na nich pomidory i tymianek, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon.
Kotlety oprószyć mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć kotlety na złoty kolor ze wszystkich stron a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.

Do roladek podałam smażone kwiaty czosnku bulwiastego/ szczypiorku czosnkowego.

1 komentarz:

  1. Może być dziś na obiad. Trzech nie zjem, ale jedną napewno:)

    OdpowiedzUsuń