- 5 kotletów schabowych,
- 40 gram pomidorów suszonych,
- łyżka tymianku,
- sól,
- pieprz,
- 125 gram mozzarelli,
- 2 jajka,
- mąka,
- bułka tarta,
- masło i olej lub masło klarowane.
Kotlety
dokładnie rozbić. Pomidory i tymianek posiekać. Mozzarellę
pokroić w plasterki. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Kotlety
oprószyć solą i pieprzem, rozłożyć na desce. Z jednej strony
ułożyć plasterki mozzarelli, na nich pomidory i tymianek, założyć
brzegi do środka, zwinąć w rulon.
Kotlety
oprószyć mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej.
Na
patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć kotlety na złoty kolor ze
wszystkich stron a następnie przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 5 minut.
Do
roladek podałam smażone kwiaty czosnku bulwiastego/ szczypiorku
czosnkowego.
Może być dziś na obiad. Trzech nie zjem, ale jedną napewno:)
OdpowiedzUsuń