- Papier ryżowy do smażenia,
- 100 gram makaronu ryżowego cienkiego,
- 200 gram fasolki szparagowej – po 100 gram zielonej i żółtej,
- 200 gram marchewki,
- 3 młode cebule czerwone,
- sól,
- cukier,
- sos ostrygowy,
- cynamon,
- płatki chili,
- pieprz z kolendrą,
- łyżka siekanych świeżych ziół – tymianek, rozmaryn curry,
- olej arachidowy,
- olej do głębokiego smażenia,
Makaron
zalać gorącą wodą, osolić i doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Na rozgrzaną
patelnię wlać olej, wrzucić zioła, dodać makaron, sos ostrygowy. Wszystko razem
wymieszać, przetrzymać na patelni około 1 minuty.
Obraną
marchewką pokroić w słupki i podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty cynamonu.
Obraną
fasolkę ugotować al dente w osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie
podsmażyć.
Cukinie
(użyłam małe cukinie) przekroić wzdłuż na ósemki, podsmażyć na oleju dodając ½ łyżeczki
płatków chilli i sól.
Cebule
pokroić w piórka ( wzdłuż na pół i potem wzdłuż – półplasterki kroi się w
poprzek). Poddusić dodając szczyptę cukru i soli. Doprawić pieprzem z kolendrą.
Papier
ryżowy namoczyć w wodzie ( zanurzyć na chwilę w wodzie). Ułożyć na nim trochę makaronu,
cebuli, fasolki, marchewki i cukinii. Zawinąć boki i zwinąć ruloniki. Namoczyć
drugi papier, ułożyć na nim rulonik i zawinąć. Zawijam dwa razy gdyż tak jest
łatwiej smażyć. Przy jednokrotnym zawinięciu czasem pękają podczas smażenia.
Smażyć
w głębokim oleju.
Podawać
z sosem słodko kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz