„Są
to słonolubne sukulenty rosnące na zasolonych moczarach, na plażach i pośród roślinności namorzynowej. Solirody występują rodzimie w Europie i USA. Są małe,
zazwyczaj do 30 cm wysokości, o mięsistych pędach i zredukowanych
łuskopodobnych liściach. Wiele gatunków posiada zielone ulistnienie, które z
jesienią staje się czerwone. Soliród toleruje zanurzenie w słonej wodzie.” (Wikipedia)
- soliród,
- nasiona kolendry,
- nasiona gorczycy,
- czosnek,
- chilli w płatkach,
- sól,
- świeży koperek,
- ocet 3 %
Soliród
przebrać usuwając zdrewniałe lud odbarwione łodyżki, umyć, zblanszować.
Soliród
włożyć do wyparzonych słoiczków, do każdego słoiczka wsypać po szczypcie soli,
kolendry, gorczycy, chilli oraz pół ząbka czosnku. Dodać kawałek gałązki koperku.
Zalać gorącym octem i pasteryzować około 10 minut.
Studzić
odwrócone do góry dnem.
Używać
po co najmniej miesiącu.
Można
dodawać do ryb, wędlin…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz