Suszone pomidory powinno się przygotowywać z pomidorów odmiany Lima, Roma... Są to podłużne pomidory, w środku mięsiste, z bardzo małą ilością pestek.
- pomidory podłużne,
- sól,
- oliwa,
- bazylia,
- tymianek,
- czosnek,
- ocet,
- cukier,
Pomidory
można suszyć w suszarce do warzyw i owoców lub w piekarniku nastawionym na 65
stopni z termo obiegiem, przy uchylonych drzwiczkach. Jeżeli suszymy w piekarniku pomidory należy układać na
kratkach.
Pomidory umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć przecięciem
do góry.
Kiedy po kilku godzinach skórka się pomarszczy i pomidory dobrze „przewiędły” można już je wyjmować. Ja robię dwie wersje suszonych pomidorów – mniej i bardziej suszone. Te mniej suszone wyjmuję gdy brzegi pomidorów porządnie się pomarszczą i pomidory „przewiędły”. Gdy przetrzymujemy pomidory na bardziej suszone należy uważać, aby ich nie spalić – nie mogą wyschnąć na „wiór”, powinny być lekko mięsiste.
Kiedy po kilku godzinach skórka się pomarszczy i pomidory dobrze „przewiędły” można już je wyjmować. Ja robię dwie wersje suszonych pomidorów – mniej i bardziej suszone. Te mniej suszone wyjmuję gdy brzegi pomidorów porządnie się pomarszczą i pomidory „przewiędły”. Gdy przetrzymujemy pomidory na bardziej suszone należy uważać, aby ich nie spalić – nie mogą wyschnąć na „wiór”, powinny być lekko mięsiste.
Pomidory
przełożyć do wyparzonych słoików, do 3/5 wysokości. Na każdy słoik (ok. 0,7 litra) dodać łyżeczkę octu, dwie szczypty soli, 1,5 ząbka pokrojonego w
plasterki czosnku, kilka pokrojonych listków bazylii i gałązkę tymianku. Podgrzać
oliwę - zacznie unosić się zapach – gorącą oliwą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i
odstawić, same się zawekują.
Właśnie się moje suszą. :D
OdpowiedzUsuń:D
Usuńa co zrobic z ta oliwa po suszonych pomidorach? czy tylko do salatek czy yez mozna na niej smazyc????
OdpowiedzUsuńużywam tak jak normalną oliwę, nadaje smak i aromat przyrządzanym na niej potrawom :)
Usuń