Twarożek jest idealnym rozwiązaniem na śniadanie. Może być z
owocami,
rzodkiewką, ogórkiem. Ale dobrze jest dodać do niego
trochę
świeżych ziół, przecież sezon w pełni. Dodatek czosnku
sprawi,
że jest mniej deserowy, a bardziej konkretny i panowie
chętniej
przystaną na taką formę śniadania. A i soli użyjemy
znacznie
mniej.
Ogórki
dokładnie umyć, nie obierać, zetrzeć na tarce o grubych
otworach,
posolić i odstawić na parę minut. W tym czasie rozgnieść
czosnek,
posiekać niezbyt drobno szczypior i miętę. Ser rozgnieść.
Z
ogórków wylać wytworzony płyn, wymieszać z czosnkiem, dodać
do
sera. Dokładnie wymieszać, dodać szczypior i miętę, delikatnie
wymieszać.
- 400 g sera białego półtłustego,
- 4 - 5 ogórków gruntowych,
- kilka listków mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypior z jednej dymki,
- sól
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz