Zaskakująco delikatne. Tak przygotowane udka, zanurzone w tłuszczu można przechowywać kilka dni, nawet poza lodówką, a w lodówce … ponoć kilka miesięcy….
- 6 udek kaczych,
- 1 kilogram tłuszczu kaczego lub gęsiego,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- ząbek czosnku,
- liść laurowy
Udka
oczyścić, umyć, osuszyć natrzeć przyprawami, odstawić na kilka godzin lub całą
noc do lodówki. Następnie udka oczyścić. W szerokim garnku, na małym ogniu
roztopić tłuszcz, dodać do niego, gałązkę tymianku, kilka ziaren pieprzu.
Włożyć udka i na małym ogniu, powoli gotować aż będą miękkie ( 3 – 4 godziny).
Jeszcze lepsze będą następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz