wtorek, 27 sierpnia 2013

Udka kacze confit – udka kacze konfitowane





Zaskakująco delikatne. Tak przygotowane udka, zanurzone w tłuszczu można przechowywać kilka dni, nawet poza lodówką, a w lodówce … ponoć kilka miesięcy….
  • 6 udek kaczych,
  • 1 kilogram tłuszczu kaczego lub gęsiego,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • liść laurowy
Udka oczyścić, umyć, osuszyć natrzeć przyprawami, odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnie udka oczyścić. W szerokim garnku, na małym ogniu roztopić tłuszcz, dodać do niego, gałązkę tymianku, kilka ziaren pieprzu. Włożyć udka i na małym ogniu, powoli gotować aż będą miękkie ( 3 – 4 godziny). Jeszcze lepsze będą następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz