poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Udka kurze z cukinią i kuskusem





To danie podałam w wydrążonych okrągłych cukiniach. Wyglądało to bardzo ciekawie, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma możliwość zdobycia takich cudeniek. Ja od jakiegoś czasu mam to szczęście, że znacznie skróciła mi się droga do gospodarstwa Państwa Majlertów i cała wyprawa, ( jeżeli nie idę na pole) zajmuje mi 40 minut- to zasługa nowego mostu północnego.
Oczywiście można podać również w wydrążonych podłużnych cukiniach, też będzie dobre.
  • 750 gram oczyszczonego mięsa z udek kurzych,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego – kuminu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego,
  • 150 gram cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • olej,
  • sól,

  • 3 okrągłe cukinie o łącznej wadze około 700 gram,
  • 300 gram cebuli,
  • olej lub oliwa,
  • płatki suszonego chilli,
  • 3 krople esencji kardamonowej – można użyć 5 ziarenek kardamonu,
  • sól,
  • cukier,
  • 100 ml bulionu drobiowego - najlepiej domowej roboty,
  • 300 ml kuskusu,

Farsz:
Cebulę i czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnie wlać olej, dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Następnie dodać curry, imbir, całe ziarenka kolendry, kumin, podsmażyć. Dodać udka kurczaka szybko przesmażyć a następnie zmniejszyć płomień, dolać około 100 ml wody i dusić do miękkości kurczaka.
Cukinie umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć uważając, aby nie uszkodzić skórki, w razie potrzeby ściąć lekko spód, aby mogły stać - to będą nasze jadalne miseczki. Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 2 minuty od zagotowania. Wyjąć, ostudzić.
Sos:
Posiekać cebulę i miąższ cukinii. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, dodać cebulę, dodać sól i cukier, dusić aż będzie szklista, następnie dodać cukinię. Chwile dusić, następnie dodać kardamon, płatki chilli do smaku, wlać bulion, dusić aż cukinia będzie miękka. W razie potrzeby można dodać trochę wody.
Cukinie wypełnić kurczakiem, ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 -7 minut. 
Kuskus wymieszać z dwiema łyżkami oleju, lekko osolić i zalać gotującą się wodą na pół centymetra powyżej poziomu kaszy. Odstawić pod przykryciem na 3 minuty.
Na talerz wylać trochę sosu, ułożyć kuskus a na nim cukinię z kurczakiem.
Można polać resztą sosu.



Jako dodatek, podałam smażone na oliwie kwiaty czosnku bulwiastego. 





3 komentarze: