poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zupa krem z dyni z malinami



  • 1 średnia dynia blue ballet,
  • 20 ml oliwy,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • kilka listków szałwii ananasowej,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry indyjskiej,
  • 1 łyżka suszonych płatków chilli,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki cukru muscovado,
  • 1 łyżka miodu pomarańczowego,
  • sól,
  • maliny

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Pokroić na mniejsze części i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjąć przestudzić i obrać ze skórki.
Do garnka wlać oliwę, rozgrzać, wsypać curry, chilli, dodać listki szałwii i przesmażyć. Dodać imbir, sok z cytryny, wino i zagotować. Następnie dodać dynię, cukier, wlać około 400 -500 ml gorącej wody i gotować około 10 minut. Zmiksować, przetrzeć przez sito. W razie potrzeby dolać wodę i zagotować. Doprawić solą i miodem. Podawać z malinami.


zastawa z

3 komentarze:

  1. wyśmienity przepis. uwielbiam zupę z dyni, ale z malinami nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecam, nie powiem ile ile moja Córka potrafi jej zjeść....

      Usuń
  2. Dziwne zestawienie, ale w smaku może być ciekawe?:)

    OdpowiedzUsuń