- 1 średnia dynia blue ballet,
- 20 ml oliwy,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- kilka listków szałwii ananasowej,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka przyprawy curry indyjskiej,
- 1 łyżka suszonych płatków chilli,
- 1 łyżka startego imbiru,
- sok z jednej cytryny,
- 2 łyżki cukru muscovado,
- 1 łyżka miodu pomarańczowego,
- sól,
- maliny
Dynię
umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Pokroić na mniejsze części i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjąć przestudzić i obrać ze
skórki.
Do
garnka wlać oliwę, rozgrzać, wsypać curry, chilli, dodać listki szałwii i
przesmażyć. Dodać imbir, sok z cytryny, wino i zagotować. Następnie dodać dynię,
cukier, wlać około 400 -500 ml gorącej wody i gotować około 10 minut. Zmiksować,
przetrzeć przez sito. W razie potrzeby dolać wodę i zagotować. Doprawić solą i
miodem. Podawać z malinami.
zastawa z
wyśmienity przepis. uwielbiam zupę z dyni, ale z malinami nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń:) polecam, nie powiem ile ile moja Córka potrafi jej zjeść....
UsuńDziwne zestawienie, ale w smaku może być ciekawe?:)
OdpowiedzUsuń