Babeczki z budyniem, kiedyś dostępne w każdej cukierni. Polecam do środka włożyć figi :)
Ciasto: wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w
kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie.
Ja używam malaksera ponieważ ciasto w zasadzie nie ma kontaktu z ciepłymi
rękami i jest krócej wyrabiane – czyli eliminuję to czego nie lubi kruche
ciasto.
Nadzienie:
jajka i żółtka ubić z cukrem na pulchną masę, ubijając dodać sok cytrynowy, a
następnie mąkę ziemniaczaną.
Zagotować mleko ze śmietaną.
Ubijając jajka dodawać
do nich powoli gorące mleko a następnie przelać całość do garnka i mieszając gotować
do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
Figi
pokroić w kostkę.
Wyjąć
ciasto z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na placek grubości około 3-4
milimetrów.
Foremki do babeczek wysmarować roztopionym masłem. Wykrawać dwie wielkości
krążków –
-
trochę większe od średnicy foremek do wyłożenia foremek,
-
wielkości górnej średnicy foremek do przykrycia babeczek.
Wyłożyć
foremki ciastem, na nim kłaść około łyżeczki kremu, na nim układać figi i
przykrywać kremem, następnie całość przykryć krążkiem ciasta, dokładnie
skleić dociskając obie części ciasta.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gdy się zrumienią wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia nie wyjmując babeczek z foremek. Wyjąć je z foremek, dopiero gdy przestygną.
- ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 300 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 5 żółtek,
- mąka do podsypywaniu przy wałkowaniu,
- nadzienie:
- 500 ml mleka,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 3 jajka,
- 3 żółtka,
- sok z ½ cytryny,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 5-6 fig
- masło do smarowania foremek,
Pyszne były?
OdpowiedzUsuńchyba tak :D
Usuńbrzmi smacznie:)
OdpowiedzUsuńsmakuje również :)
UsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńMam na imię Agata, znalazłam pani blog, oglądam, oglądam i nie mogę przestać. Jest piękny. Czysty, przejrzysty, finezyjny. Kilka przepisów zapisałam. Będę tu często zaglądała. Pozdrawiam.
bardzo dziękuję za miłe słowa :) zapraszam i serdecznie pozdrawiam
UsuńJoanna