wtorek, 17 września 2013

Babeczki śmietankowe z figami


Babeczki z budyniem, kiedyś dostępne w każdej cukierni. Polecam do środka włożyć figi :) 

Ciasto: wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Ja używam malaksera ponieważ ciasto w zasadzie nie ma kontaktu z ciepłymi rękami i jest krócej wyrabiane – czyli eliminuję to czego nie lubi kruche ciasto.
Nadzienie: jajka i żółtka ubić z cukrem na pulchną masę, ubijając dodać sok cytrynowy, a następnie mąkę ziemniaczaną. 
Zagotować mleko ze śmietaną. 
Ubijając jajka dodawać do nich powoli gorące mleko a następnie przelać całość do garnka i mieszając gotować do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
Figi pokroić w kostkę.


Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na placek grubości około 3-4 milimetrów. 
Foremki do babeczek wysmarować roztopionym masłem. Wykrawać dwie wielkości krążków –
- trochę większe od średnicy foremek do wyłożenia foremek,
- wielkości górnej średnicy foremek do przykrycia babeczek.
Wyłożyć foremki ciastem, na nim kłaść około łyżeczki kremu, na nim układać figi i przykrywać kremem, następnie całość przykryć krążkiem ciasta, dokładnie skleić dociskając obie części ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gdy się zrumienią wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia nie wyjmując babeczek z foremek. Wyjąć je z foremek, dopiero gdy przestygną.



  • ciasto:
  • 450 g mąki pszennej,
  • 300 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • mąka do podsypywaniu przy wałkowaniu,
  • nadzienie:
  • 500 ml mleka,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 3 jajka,
  • 3 żółtka,
  • sok z ½ cytryny,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 5-6 fig
  • masło do smarowania foremek,


6 komentarzy:

  1. Dzień dobry.
    Mam na imię Agata, znalazłam pani blog, oglądam, oglądam i nie mogę przestać. Jest piękny. Czysty, przejrzysty, finezyjny. Kilka przepisów zapisałam. Będę tu często zaglądała. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa :) zapraszam i serdecznie pozdrawiam
      Joanna

      Usuń