Sernik z figami, idealne połączenie, pyszne ciasto.
- Ciasto krucho – drożdżowe:
- 500 g mąki krupczatki,
- 150 g cukru pudru,
- 150 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 60 g drożdży,
- 125 ml gęstej śmietany,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- masa serowa:
- 2 jajka,
- 100 gram cukru pudru,
- 50 gram masła,
- 400 gram startego sera białego półtłustego,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- szczypta soli.
- 6 świeżych fig,
Drożdże
rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i razem z pozostałymi składnikami włożyć do
malaksera. Szybko, krótko zmiksować, wyłożyć na blat i rozwałkować na placek o
wymiarach 20x30 cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, Ułożyć
na nim pokrojone w ćwiartki figi, skórką do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na
30 minut.
Masło
utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać kolejno żółtka i cukier puder a następnie
skórkę pomarańczową i partiami ser. Białka ubić na pulchną pianę (białka nie powinny być ubite na bardzo
sztywno), podczas ubijania dodać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie białka z
masą serową i wyłożyć na ciasto z figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i piec 50-60 minut.
Figi z serem - super zestawienie!:)
OdpowiedzUsuńmusi być MEGA ! :)
OdpowiedzUsuńojoj... poezja na talerzu :) !
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie:-)
OdpowiedzUsuńchyba dobre było ;) Przynajmniej tak mówili Ci co jedli :)
OdpowiedzUsuń