- 10 kwiatów cukinii,
- 250 gram sera białego półtłustego,
- 1-2 łyżki gęstej śmietany,
- skórka otarta z 1 limonki,
- skórka otarta z ½ pomarańczy,
- 1 łyżka posiekanej mięty,
- ½ łyżki posiekanej werbeny,
- ½ łyżki posiekanej szałwii melonowej,
- sól,
- tempura:
- 100 ml mąki pszennej,
- 100 ml mąki kukurydzianej,
- bardzo zimna gazowana woda mineralna,
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Kwiaty
cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek. Ser rozgnieść widelcem, dodać
posiekane zioła (możemy zamiast szałwii i werbeny dodać melisę i trochę więcej
mięty), skórki cytrusów, wymieszać. Dodać śmietanę i ewentualnie sól do smaku.
Wypełnić kwiaty cukinii masą serową, płatki na końcach zakręcać.
Wymieszać
w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o
konsystencji śmietany.
Zanurzać
całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do oleju. Chwilę
smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od
razu podawać.
Ja to chcę:)
OdpowiedzUsuń