wtorek, 24 września 2013

Jarmuż z pomidorkami



  • 100 g bekonu w plastrach,
  • 300 g jarmużu,
  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • 1,5 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • cukier,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2-3 gałązki tymianku,
  • kilka listków bazylii,
  • pieprz świeżo mielony,
  • kolendra mielona.
  • suszona ostra papryka,
  • oliwa,

Jarmuż umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie. Bekon pokroić w poprzek, w paski o szerokości 0,5 cm.
Cebulę pokroić w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię włożyć bekon i podsmażyć na chrupko, zdjąć  z patelni. Na patelnię wlać 4-5 łyżek oliwy, włożyć cebulę, dodać szczyptę soli i smażyć aż zmięknie, dodać posiekane 2 ząbki czosnku, zamieszać. Następnie dodać jarmuż i dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem, kolendrą i ostrą papryką.
Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i zamieszać, następnie dodać umyte i osuszone pomidorki oraz tymianek, smażyć na silnym ogniu. Gdy pomidorki zaczną pękać dodać posiekaną bazylię, smażyć jeszcze minutę. Na talerzu położyć jarmuż, na nim pomidorki. Na wierzchu ułożyć bekon.


9 komentarzy: