- 100 g bekonu w plastrach,
- 300 g jarmużu,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- 1,5 cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- cukier,
- gałka muszkatołowa,
- 2-3 gałązki tymianku,
- kilka listków bazylii,
- pieprz świeżo mielony,
- kolendra mielona.
- suszona ostra papryka,
- oliwa,
Jarmuż
umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie. Bekon
pokroić w poprzek, w paski o szerokości 0,5 cm.
Cebulę
pokroić w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię włożyć bekon i podsmażyć na
chrupko, zdjąć z patelni. Na patelnię
wlać 4-5 łyżek oliwy, włożyć cebulę, dodać szczyptę soli i smażyć aż zmięknie,
dodać posiekane 2 ząbki czosnku, zamieszać. Następnie dodać jarmuż i dokładnie
zamieszać. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem, kolendrą i ostrą papryką.
Na
drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i zamieszać,
następnie dodać umyte i osuszone pomidorki oraz tymianek, smażyć na silnym
ogniu. Gdy pomidorki zaczną pękać dodać posiekaną bazylię, smażyć jeszcze
minutę. Na talerzu położyć jarmuż, na nim pomidorki. Na wierzchu ułożyć bekon.
Pycha! Mój smak :)
OdpowiedzUsuńCudna sałatka... "pożeram oczami" :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńKolacja pycha!!
OdpowiedzUsuńmoże być kolacja, przekąska, dodatek do obiadu....
UsuńSuper danie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń