- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 50 gram suchej kajzerki,
- 1 cebula,
- 8 połówek suszonych pomidorów,
- 60 gram oliwek - ja użyłam oliwki z papryką w środku,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- 2 małe jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól,
- młotkowany pieprz z kolendrą,
Cebulę
pokroić w kostkę, czosnek posiekać, poddusić na oliwie. Oliwki przekroić na
pół, pomidory pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso i odciśniętą
bułkę zemleć. Do mięsa dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać cebulę
z czosnkiem, pomidory, oliwki, tymianek i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy
– keksówki ( 40x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 200 stopni na 15
minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Ja chyba wolę na ciepło:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, świetne urozmaicenie dla zwyczajnych mielonych ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń