wtorek, 3 września 2013

Klops z suszonymi pomidorami i oliwkami




  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 50 gram suchej kajzerki,
  • 1 cebula,
  • 8 połówek suszonych pomidorów,
  • 60 gram oliwek - ja użyłam oliwki z papryką w środku,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • młotkowany pieprz z kolendrą,
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, poddusić na oliwie. Oliwki przekroić na pół, pomidory pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso i odciśniętą bułkę zemleć. Do mięsa dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać cebulę z czosnkiem, pomidory, oliwki, tymianek i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy – keksówki ( 40x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 200 stopni na 15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, świetne urozmaicenie dla zwyczajnych mielonych ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń